Veşti bune pentru fermieri. Dispare pârloaga, iar rotaţia culturilor poate fi înlocuită cu diversificarea lor

Veşti bune pentru fermieri. Dispare pârloaga, iar rotaţia culturilor poate fi înlocuită cu diversificarea lor

Fermierii nu vor mai avea obligaţia de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, vor putea înlocui rotaţia culturilor cu diversificarea lor, fermele mici vor fi scutite de controale şi sancţiuni. Propunerea Comisiei Europene de revizuire a Politicii Agricole Comune a fost aprobată de Consiliul Agricultură şi Pescuit, a anunţat pe facebook, europarlamentarul  Dan Motreanu.

Potrivit acestuia, noile reguli vizează scutirea fermelor cu suprafeţe mai mici de zece hectare de controale şi sancţiuni legate de respectarea cerinţelor de condiţionalitate. 90% din fermele din România au suprafaţa mai mică de cinci hectare.

În cazul GAEC 8, Fermierii nu vor mai fi obligaţi să rezerve o parte a terenului arabil pentru zone neproductive, cum ar fi terenurile în pârloagă.  Pentru a avea acces la fondurile PAC, ei vor trebui să menţină caracteristicile peisajului. Vor fi încurajaţi, pe bază de voluntariat, să păstreze terenurile necultivate sau să creeze noi structuri peisagistice prin intermediul ecosistemelor. Dacă vor proceda în acest fel,  vor primi un suport financiar prin intermediul unor eco-scheme.

Rotaţia culturilor va rămâne principala practică, dar statele membre vor putea utiliza diversificarea culturilor ca alternativă, în funcţie de condiţiile cărora trebuie să le facă faţă şi dacă ţara lor decide să includă diversificarea culturile în Planurile Strategice. Flexibilitatea le va permite fermierilor afectaţi de secetă sau de precipitaţii excesive să se conformeze mai uşor cu cerinţa din GAEC 7.

În ceea ce priveşte acoperirea solului în perioadele sensibile (prevăzută de GAEC 6), statele UE vor avea o flexibilitate mai mare atunci când definesc perioadele sensibile şi practicile permise pentru a realiza această cerinţă, în funcţie de condiţiile naţionale.

Afla mai multe despredan motreanufermieripârloaga
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt