Tot mai mulţi pacienţi sub 50 de ani, cu forme grave de cancer. Care sunt cele mai întâlnite tipuri de boală

Tot mai mulţi pacienţi sub 50 de ani, cu forme grave de cancer. Care sunt cele mai întâlnite tipuri de boală

Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti, a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de cancer - unii dintre ei cu forme avansate de boală - a crescut la această unitate sanitară. Sunt foarte des întâlnite, spune dr. Savu, cancerele pulmonare aflate direct în stadii avansate.

“Este adevărat că în ultima vreme au fost nişte semnale de alarmă din partea instituţiilor europene, instituţiilor medicale şi care atrag atenţia asupra creşterii, unii zic explozive, a incidenţei cancerului sub 50 de ani.

Din păcate, în România, citeam chiar azi că se lucrează din nou la Registrul Naţional de Cancer, lucru foarte important pentru că este singura modalitate care îţi permite să-ţi aloci resursele în mod corect. În principiu Registrul există, dar din păcate numai pe hârtie. Aşa că nu vă pot da un răspuns clar, corect şi bazat pe nişte dovezi, în ce măsură această situaţie, dramatică de altfel, se regăseşte sau nu şi în România.

Într-adevăr, am observat şi noi că în ultima vreme apar mulţi pacienţi sub 50 de ani, şi din păcate unii dintre ei cu boli grave. Cu cancere pulmonare care sunt metastatice de la început, cu cancere la nivelul esofagului, cu extensie mare şi cu eforturi deosebite de a stăpâni boala, pentru că una este să tratezi nişte neoplazii într-un stadiu incipient şi vindecabil, şi alta e să tratezi cu artileria grea, să spunem aşa, care înseamnă resurse, cancere aflate în stadii avansate”, a explicat dr. Mircea Savu.

Cele mai întâlnite boli în ultima perioadă: cancerele pulmonare, cancerele esofagiene şi cancerele digestive

„Cancerele pulmonare în primul rând, care mai mult ca sigur sunt legate de poluare în general, cancerele esofagiene, cancerele rectale. În ceea ce priveşte cancerele, să le spunem global, digestive, adică esofag, stomac, rect, colon, cancerul colo-rectal e un amestec care de fapt trebuie mai bine definit pentru că există mai multe forme de cancer colo-rectal, sunt legate de modificarea obiceiurilor alimentare, din păcate”, a precizat acesta.

 

Afla mai multe desprecancerradioterapieoncologie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt