Filme cu Anthony Hopkins, Mads Mikkelsen sau Paul Mescal, printre primele titluri anunţate la ediţia din acest an a TIFF

Filme cu Anthony Hopkins, Mads Mikkelsen sau Paul Mescal, printre primele titluri anunţate la ediţia din acest an a TIFF

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen şi Sir Anthony Hopkins în rolurile principale şi multipremiatul „All of Us Strangers” (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 şi 24 iunie. Completată de filme premiate la Berlin şi Veneţia, selecţia TIFF.23 le va oferi ocazia spectatorilor să urmărească, în premieră, unele dintre cele mai aşteptate producţii ale anului. Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online: https://tiff.eventbook.ro.
Superstarul danez Mads Mikkelsen (Încă un rând, Vânătoarea, Hannibal) revine pe marele ecran în „The Promised Land” (r. Nikolaj Arcel, Danemarca, 2023), o dramă istorică inspirată din evenimente reale, care a avut premiera la Veneţia. Mikkelsen joacă un fost militar devenit fermier într-una din cele mai dificile regiuni agricole din Danemarca. O producţie complexă care construieşte un univers fascinant prin scenariu, imagine, actorie şi decoruri, „The Promised Land” i-a adus lui Mikkelsen premiul pentru cel mai bun actor la European Film Awards şi a fost propunerea Danemarcei la Oscar 2024. Filmul va fi distribuit în România de Independenţa Film.
Cu cei mai aclamaţi actori britanici ai momentului pe afiş, „All of Us Strangers” (r. Andrew Haigh, 2023) a fost un preferat al publicului şi un răsfăţat al galelor în ultimul sezon. Andrew Scott („Fleabag”) joacă rolul unui scenarist din Londra contemporană, care trăieşte izolat, încă bântuit de moarte părinţilor săi din copilărie. Când cunoaşte un vecin, interpretat de Paul Mescal („Aftersun”, „Oameni normali”), decide să-l lase în viaţa lui şi să încerce o nouă cale spre vindecare. Distribuţia este completată de Claire Foy („The Crown”) şi Jamie Bell (Billy Elliot). „All of Us Strangers” este bazat pe romanul Străini al scriitorului japonez Taichi Yamada, publicat în România la editura Humanitas.
În „One Life” (r. James Hawes, Marea Britanie, 2023), Sir Anthony Hopkins joacă rolul unui bărbat care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat aproape 600 de copii, preponderent evrei, din Cehoslovacia ocupată de nazişti, dar care a trăit tot timpul apăsat de povara celor pe care nu i-a putut salva în acei ani negri. O emisiune TV din anii '80 îi va schimba destinul. One Life este inspirat din viaţa lui Sir Nicholas 'Nicky' Winton.
Câştigător al Ursului de Argint la Berlinale 2024 pentru cel mai bun scenariu, „Dying” (r. Matthias Glasner, Germania, 2024) este o comedie dramatică despre finalul vieţii, reflectată în mai multe personaje, membri ai aceleiaşi familii. „Impecabil jucat” (Variety), distribuţia filmului este condusă de Lars Eidinger, cunoscut publicului din Lecţii de persană, serii precum „Babylon Berlin” şi „All the Light We Cannot See”, dar şi din spectacolele de teatru regizate de Thomas Ostermeier, în care l-a jucat pe Hamlet sau pe Richard al III-lea. Distribuit în România de Freealize.
Tot din selecţia Festivalului de la Berlin vine şi drama psihologică „Sons” (r. Gustav Möller, Danemarca, 2023). O gardiană trece printr-o dilemă când un deţinut pe care îl cunoaşte este transferat la închisoarea în care lucrează. Ca să fie mai aproape de el, femeia decide să se mute în secţia în care acesta este închis, cea mai periculoasă din instituţie. Regizorul Gustav Möller este cunoscut publicului din Cluj-Napoca: filmul lui de debut, Vinovatul, a fost selectat în Competiţia TIFF 2018, unde a câştigat Premiul Publicului, iar serialul regizat de el, „Inimă întunecată/ The Dark Heart”, a fost prezentat în 2022 în secţiunea Va Urma. Sons va fi distribuit în România de Transilvania Film.
„Moromeţii 3” încheie povestea celei mai cunoscute familii de ţărani din literatura română. Regizat de Stere Gulea, care a semnat şi primele două părţi ale trilogiei „Moromeţii” (1987, 2018), acest nou film urmăreşte cariera de scriitor a lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, prins în vâltoarea schimbărilor ideologice din anii '50. Va alege să fie parte din sistem sau va plăti cu libertatea? În rolul emblematic al tatălui Ilie Moromete revine Horaţiu Mălăele, iar Niculae este jucat de Alex Călin. Din distribuţie mai fac parte Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu şi Oana Pellea. Filmul va avea premiera la TIFF.23 şi va fi distribuit ulterior de Transilvania Film.
După premiul obţinut la Cannes pentru visceralul „Les Misérables” în 2019, cineastul francez Ladj Li propune Les Indésirables (Franţa, 2023) o nouă dramă socială petrecută în suburbiile pariziene, un spaţiu al revoltei şi schimbării. Urmărind două personaje - o activistă şi un tânăr primar -„ Les Indésirables” ridică unele dintre cele mai divergente şi importante teme sociale ale prezentului într-o producţie plină de forţă. Filmul va fi distribuit în România de Independenţa Film.
O poveste despre răzbunare şi familie care a avut premiera la Veneţia, „Upon Open Sky” (r. Mariana Arriaga, Santiago Arriaga, Mexic, 2023) urmăreşte trei fraţi adolescenţi care pleacă spre graniţa Mexic – SUA într-o călătorie periculoasă: vor să-l găsească pe omul responsabil de moartea tatălui lor. Scenariul este semnat de Guillermo Arriaga, scriitor şi cineast premiat la Cannes în 2005 pentru The Three Burials of Melquiades Estrada (r. Tommy Lee Jones) şi nominalizat la Oscar pentru „Babel” (r. Alejandro G. Iñárritu). Arriaga este scenaristul celebrului „21 Grams” (r. Alejandro G. Iñárritu), iar Mariana şi Santiago Arriaga sunt copiii lui. Distribuit în România de Silverscreen.
„La Cocina”, regizat de unul dintre cei mai originali tineri cineaşti ai Mexicului, Alonso Ruizpalacios, îşi poartă spectatorii în bucătăria unui restaurant new yorkez, în care un cuplu încearcă să-şi păstreze relaţia intactă şi să supravieţuiască unor joburi cu foarte multă presiune. Filmat în alb-negru cu câteva inserţii de culoare surprinzătoare, La Cocina este o adaptare a piesei de teatru The Kitchen, scrisă de Arnold Wesker în 1957. Selecţionat la Berlin, din distribuţia filmului fac parte Rooney Mara (Fata cu un dragon tatuat, Carol) şi mexicanul Raúl Briones. Distribuit în România de Bad Unicorn.
Cunoscut publicului TIFF pentru „Din zori până în zori” (2022), cel mai nou film al regizorului Selman Nacar, Hesitation Wound, examinează sistemul legal turcesc, concentrându-se pe un caz al unei avocate dintr-un oraş de provincie. Captivant şi plin de suspans, „Hesitation Wound” beneficiază de interpretarea remarcabilă a actriţei Tülin Özen şi de imaginea semnată de DoP-ul român Tudor Panduru. Filmul este co-produs de Libra Films şi a fost selecţionat la Veneţia. Va fi distribuit în România de Transilvania Film.

Afla mai multe despretifffilme2024anthony hopkins
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt