Zi de mare bucurie pentru scena românească. Inegalabilul actor Florin Piersic aniversează 81 de ani

DISTRIBUIȚI

Zi de mare bucurie pentru scena românească. Inegalabilul actor Florin Piersic aniversează 81 de ani. Cel care a cucerit inimile românilor, dându-i viaţă pe marile ecrane lui Mărgelatu, a preferat o aniversare discretă, însă, pentru toţi ani pe care i-a trăit în slujba teatrului şi filmului vă prezentăm o mică parte din realizările lui de marcă. La mulţi ani, maestre!

Până la 81 de ani, maestrul Florin Piersic a trecut prin nenumărate roluri care au marcat cinematografia şi teatrul. A ştiut că vrea să devină actor încă din adolescenţă, aşa că  anii petrecuţi la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti au fost de fapt un preambul spre consacrare. La doi ani de la absolvire a debutat pe scena Tearului Naţional din Bucureşti, în rol principaldin piesa „Discipolul Diavolului”. Au urmat alte roluri care au scos în evidenţă talentul şi naturaleţea lui ca actor.

Cu toate acestea, rolul care l-a inclus în elita marilor artişti a fost cel din filmul „Ciulinii Bărăganului”, în 1957, în rolul lui Tănase.  Au urmat alte 55 de roluri care l-au evidenţiat ca actor, de la filme de acţiune, la film istoric, de la comedie, la musical. Memorabil este însă, rolul lui Mărgelatu, din filmul cu acelaşi nume, în regia lui Doru Năstase.

Nu este doar actor, ci şi artist. Florin Piersic a răspuns invitaţiei lansate de Ovidiu Komornik de a înregistra la casa de discuri a acestuia un album de autor, „Hoinărind printre amintiri”, care cuprinde 10 piese compuse de Dan Iagnov.

Pe 30 mai 2002, maestrul a fost decorat cu „Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler”, alături de alţi actori, pentru „prestigioasa carieră artistică şi pentru talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme”.

Pe cât de bogat îi este palmareul artistic, pe atât de numeros este şi cel sentimental. Cea mai cunoscută poveste de dragostea a actorului a fost cea cu Angela Similea, însă mai multe doamne şi-au găsit loc în inima lui. Are la activ trei căsnicii. Prima pe care a dus-o la altar, a fost Tatiana Iekel. Povestea lor de dragoste a început în 1956, însă s-a destrămat în 1974. Din dragostea lor a ieşit Florin Piersic Jr.

TATIANA IEKEL: „E un om care ar fi trebuit să fie liber toată viaţa. Era un crai veşnic curtat. Se îndrăgostea de toate partenerele cu care juca, iar la un moment dat, s-a îndrăgostit atât de tare de una dintre partenerele lui, încât i-am spus că ar fi mai bine să ne despărţim”, a spus Tatiana Iekel.

După despărţirea de Tatiana, maestrul a cunoscut-o pe actriţa Otilia Barbath, însă idila s-a terminat prost; aceasta l-a prins pe Florin Piersic cu o studentă de la teatru, pe nume Gabriela Vlad. Nici această relaţie nu a durat, pentru că la scurt timp, actorul a cunoscut-o pe Anna Szeles, de care s-a îndrăgostit în… autobuz. În 1975 s-au căsătorit, iar un an mai târziu a venit pe lume fiul lor, Daniel. Şi această căsnicie s-a terminat, în 1985, când Anna s-a mutat în Ungaria cu tot cu băiatul lor. Între timp, pe când încă era căsătorit cu Anna, Florin Piersic a început o relaţie cu Angela Similea, care şi ea era măritată cu olandezul Jan Hilgen.

ANGELA SIMILEA: „Nu pot ascunde ce ştie toată lumea. Am fost fascinată de Florin Piersic. Am creat un cuplu. Pe scenă, la televizor, în turnee. Mi-amintesc că soţia lui, Anna Szeles a suferit mult. Eram doi români înalţi, frumoşi şi celebri, eram un cuplu adevărat”, a scris Angela Similea în cartea ei autobiografică.

Câţiva ani mai târziu, Florin Piersic a mărturisit:

„Nu am avut un amor cu ea ca să doresc să mă despart de soţia mea de atunci. Eu am iubit-o pe Angela şi am avut unele momente în care am simţit că ea ar fi făcut orice ca să rămână cu mine”, a spus maestrul.

Din 1993, Florin Piersic este căsătorit cu Anna Torok.