Vremea va fi în continuare instabilă, iar România va fi traversată de un val de aer polar, ne avertizează meteorologii! Au fost emise deja un cod portocaliu şi unul galben de vânt puternic şi ninsori viscolite, iar cele mai afectate zone sunt cele de munte. Abia mâine, spre miezul nopţii se vor potoli stihiile, dar până atunci vântul va sufla şi cu 120 de km pe oră

DISTRIBUIȚI

Vremea va fi în continuare instabilă, iar România va fi traversată de un val de aer polar, ne avertizează meteorologii! Au fost emise deja un cod portocaliu şi unul galben de vânt puternic şi ninsori viscolite, iar cele mai afectate zone sunt cele de munte. Abia mâine, spre miezul nopţii se vor potoli stihiile, dar până atunci vântul va sufla şi cu 120 de km pe oră.

A nins viscolit aproape toată ziua în staţiunile de pe Valea Prahovei, iar asta i-a surprins şi pe şoferi şi pe drumari. Atât pe DN1, cât şi pe DN73, drumul care leagă Predealul de Râşnov  traficul s-a blocat, după ce mai multe autoturisme fie au derapat, fie s-au tamponat.

Vântul a suflat cu peste 50 de kilometri pe oră, iar vizibilitatea a fost extrem de scăzută, ceea ce i-a încurcat şi mai tare pe şoferi. La Predeal a fost cel mai rău. Trei maşini s-au tamponat în lanţ, iar o femeie a fost rănită.

În Harghita vântul suflă cu putere încă de ieri. Drumul naţional 12C, care leagă Gheorgheniul de Lacu Roşu şi Drumul Naţional 13B, între Gheorgheni şi Praid, au fost blocate din cauza sutelor de brazi care au căzut pe şosea.

Deşi legea spune că şoferii trebuie să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă, dacă merg în zone în care zăpada este depusă pe carosabil, foarte mulţi au fost prinşi nepregătiţi.

Nici cei care au ales să meargă cu trenul nu au fost mai câştigaţi. Au stat ore în tregi în vagoane, până când au fost tăiaţi şi îndepărtaţi brazii căzuţi pe şine. Drumarii intervin şi acum, dar din cauza vântului puternic munca lor pare în zadar.

Transalpina a fost închisă, între Rânca şi Obârşia Lotrului, la fel şi Transfăgărăşanulul, între Piscu Negru şi Bâlea Cascadă.

Când s-a lăsat întunericul, misiunea celor de la drumuri şi poduri a devenit şi mai grea. Chiar şi aşa, însă, au acţionat toată noaptea cu utilajele.

În pasul Tihuţa a nins atât de mult încât stratul de zăpadă a depăşit 15 centimetri.

Pentru câteva ore, poliţiştii au închis circulaţia, aşa încât drumarii să poată curăţa şoseaua.

În Banat, vântul puternic a lăsat fără curent electric mai multe localităţi. În comuna timişeană Chevereşul Mare, un transformator electric s-a defectat din cauza unui scurtcircuit, iar imaginea a fost ca-n filme.

În acest moment, din cauza vremii nefavorabile, 12 localităţi din întreaga ţară nu au curent electric. La mare, din cauza vântului care suflă cu putere, porturile Midia şi Mangalia s-au închis.