Vor să redevină săteni

DISTRIBUIȚI

A fost declarat oraş, dar arată precum o comună. Însă, statutul primează. Aşa că localnicii din Ciacova, judeţul Timiş, plătesc taxe şi impozite ca la oraş, chiar dacă au wc-ul în curte. Nu le mai convine însă situaţia. Aşa că primarul a organizat astăzi un referendum pentru a trece din nou la statutul de comună. Pentru a fi validat însă, la referendum trebuie să se prezinte 30 la sută din populaţia cu drept de vot. Şi, desigur să voteze în proporţie de 50 la sută revenirea la forma administrativă iniţială, aceea de comună.

Localitatea Ciacova, situată la aproximativ 30 de km de Timişoara, a devenit oraş în 2004, în urma unei legi care permitea comunelor cu cel puţin 10.000 de locuitori să îşi schimbe statutul. Însă doar denumirea e de oraş, pentru că din caracteristicile unei comune nu a reuşit să iasă. Tot fără canalizare, tot cu drumuri pietruite, tot fără apă curentă.

Diferenţa mare de taxe şi impozite între oraş şi comună i-a sufocat pe localnici.

Pe lângă taxele mult prea mari, nici banii europeni nu sunt uşor de accesat. Pentru că Uniunea Europeană ajută mai mult localităţile rurale cu fonduri nerambursabile.

Ciacova nu este primul oraş care încearcă prin referendum să redevină comună. Peste 4000 de oameni sunt vor decide prin vot dacă localitatea lor va redeveni comună. Primaria din Ciacova a amenajat 6 secţii de votare dintre care două în oraş, la primărie şi la şcoală, iar alte 4 în satele aparţinătoare. Urnele de vot sunt deschise până diseară la ora 23.00.