Vor egalitate în politică

DISTRIBUIȚI

„Ne dorim o societate care oferă şanse egale de afirmare atât bărbaţilor, cât şi femeilor”. Este mesajul pe care reprezentanţii organizaţiilor feministe îl transmit politicienilor, cu două luni înainte de alegerile parlamentare. Concret, cer mai mai multe nume de doamne pe listele de candidaţi. Asta în condiţiile în care, în prezent, în Parlamentul României sunt doar 65 de femei. Mai mult, ţara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul egalitate de gen.

România anului 2016: în fiecare zi, una din trei femei este agresată fizic sau sexual de un bărbat. Unele mor din cauza violenţei domestice, altele sunt multilate pe viaţă.

Cine ar lupta mai bine pentru drepturile acestor femei, dacă nu tot femeile? În instituţiile din România, însă, nu se aud suficient de multe voci feminime. În 2012, Parlamentul a fost ocupat de 588 de aleşi.

Unii politicieni cred că principala problemă este legată de mentalitate.

Alţii, raportându-se numai la propriul partid, cred că celor mai multor femei nu le place să facă politică.

Cu toţii însă promit că lucrurile se vor schimba.

Până una alta, în cadrul Comisiei pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, din cadrul Senatului, nu există nicio femei. Asta, în timp ce, în Spania, peste 38 la sută dintre deputaţii şi senatori sunt femei. De asemenea, în Suedia, din cele 349 de locuri în Parlament, 152 sunt ocupate de femei.