Vizele pentru Canada, incerte

DISTRIBUIȚI

Situaţie incertă în privinţa semnării acordului CETA – între Canada şi Uniunea Europeană, acord de care depinde ridicarea vizielor pentru români şi bulgari. După ce premierul Belgiei a declarat că ţara sa nu poate fi de acord cu acest tratat, oficialii europeni rămân optimişti că o soluţie ar putea fi găsită până joi, atunci când este programat summitul pentru ratificarea pactului trans-atlantic de liber schimb.

Ridicarea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari care vor să meargă în Canada se lasă aşteptată. Motivul? Semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană şi autorităţile de la Ottawa întârzie. Oficialii europeni negociază de zor cu toate părţile implicate pentru ajungerea la un consens în privinţa tratatului. Încă nu este exclusă posibilitatea ca CETA să fie ratificat de toate cele 28 de state membre, în următoarele două zile.

Ministrul Comerţului Internaţional din Canada a declarat că CETA este „unul dintre cele mai avantajoase acorduri negociate vreodată de Uniunea Europeană”.

Însă Belgia este singurul stat membru care nu poate aproba acest acord, pentru că trei corpuri administrative belgiene, printre care şi cel al regiunii Valonia, nu sunt de acord cu forma actuală a tratatului. Uniunea Europeană are nevoie de unanimitatea statelor membre pentru ratificarea CETA.

Dacă semnarea CETA, în lucru deja de şapte ani, va fi amânată sau dacă pactul trans-atlantic va fi sortit eşecului, România va continua negocierile bilaterale cu Ottawa pentru ridicarea vizelor, susţine preşedintele Klaus Iohannis.