VICTIMELE POLUĂRII

DISTRIBUIȚI

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că 9 din 10 oameni de pe glob trăiesc în zone poluate excesiv. Acest lucru are un impact negativ asupra sănătăţii populaţiei. Astfel, riscul de atacuri vasculare, probleme cardiace şi cancer pulmonar este vizibil mai crescut în regiunile unde poluarea aerului depăşeşte limitele admise.

92 la sută dintre locuitorii Pământului trăiesc în zone în care poluarea atinge cote alarmante. Cele mai afectate regiuni sunt, totodată, şi cele mai populate: America Latină, sudul-estul Asiei, nordul Africii şi Orientul Mijlociu şi îndepărtat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii mai informează că una din nouă morţi de pe mapamond este cauzată de poluare, iar China este cea mai afectată ţară. Nici Rusia nu stă foarte bine la acest capitol. Activiştii pentru mediu spun că autorităţile nu consideră puritatea aerului o prioritate.

În India, o altă ţară cu mari probleme la acest capitol, numărul tot mai mare de vehicule motorizate de pe şosele contribuie semnificativ la nivelul poluării – care este de 10 sau chiar 15 ori mai mare decât cel admis de OMS.

România şi, mai ales, Bucureştiul, nu stau mai bine. Şi în ţara noastră sunt depăşite cu până la o treime valorile de poluare a aerului, admise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Studiul a fost făcut prin analizarea calităţii aerului în 3.000 de localităţi urbane şi rurale, cu ajutorul sateliţilor sau prin măsurători la sol.