Urs ucis, val de proteste

DISTRIBUIȚI

Cazul puiul de urs ucis în Sibiu ia amploare. Ministerul Mediului cere anchetarea condiţiilor în care animalul a fost omorât. Mai mult, oficialii de la Bucureşti precizează că nu s-a cerut derogarea de împuşcare şi bănuiesc că apariţia ursului în oraş este rezultatul unei activităţi ilegale. În acelaşi timp, mai multe ONG-uri au depus plângere penală faţă de modul brutal în care s-a acţionat, iar mii de oameni au anunţat pe Facebook că vor ieşi în stradă în numele animalului, care ar fi trebuit să contribuie la dezvoltarea ecosistemului, nu să sfârşească într-un ghiveci cu flori.

Despre forfota, ţipetele unor oameni nepregătiţi profesional şi disperarea unui pui de urs fugărit ore întregi şi răpus într-o clipă, se mai discută şi astăzi. Sunt în continuare multe întrebări la care autorităţile nu pot răspunde deocamdată. Reprezentanţii mai mult organizaţii non-guvernamentale, atât din Capitală, cât şi din Sibiu, au depus plângeri penală.

Reprezentanţii Ministerului Mediului au recunoscut că în zona respectivă nu există urs brun, motiv pentru care au sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu. „Ministerul Mediului solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condiţiile în care ursul a apărut în oraş. Precizăm că zona judeţului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun. Ca atare, Ministerul ia în calcul şi posibilitatea ca apariţia ursului să fie rezultatul unei activităţi ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ţinut în captivitate ilegal, evadarea unui urs din captivitate, transport ilegal, etc.

Cât despre intervenţia autorităţilor locale, cei de la Ministerul Mediului mai precizează că nu s-a cerut derogarea de împuşcare şi că nici până acum nu se ştie clar în ce condiţii s-a încercat tranchilzarea animalului, o procedură pe care nu o poate face oricine. 

Eşecul tranchilizării, pus în cârca animalului speriat, este de fapt un eşec profesional, sunt de părere medicii veterinari.

Filmuleţul în care ursul este împuşcat şi imaginea cu trupul său într-un ghiveci cu flori au făcut înconjurul reţelelor de socializare. Mii de oameni au criticat intervenţia celor care ar fi trebuit să captureze în siguranţă puiul de urs. Chiar şi preşedintele.

Tot pe facebook, s-au organizat marşuri şi proteste. Duminica, în Piaţa Mare din Sibiu, în jur de 500 de persoane vor ieşi în stradă.

Magor Csibi lucrează de cinci ani la organizaţia World Wide Fund For Nature, în cadrul căreia există un orfelinat pentru puii de urşi din România rămaşi orfani după ce mamele lor au fost omorâte de vânători. Magor nu intră niciodată în contact cu puii din orfelinat. Doar oamenii care cunosc îndeaproape comportamentul urşilor o fac. Acei oameni de care ar fi fost nevoie şi la Sibiu. 

Ştiţi ce este cel mai grav? Că autorităţile române nu conştientizează răul pe care-l fac prin uciderea animalelor sălbatice. Ursul, tigrul sunt specii cheie pentru întrec ecosistemul. De astfel de animale depinde reglarea naturală a zonelor mari, spre exemplu. România adăposteşte 40% din întreaga populaţie de urs de pe contient. În Europa sunt ţări în care urşii sunt pe cale de dispariţie sau chiar au dispărut deja. Spre exemplu, în Elveţia sunt între 0 şi 2 urşi, iar în pădurile din Ungaria nu mai e urmă de urs.

Mai mult, aproximativ 5.000 de animale sălbatice, urşi, lupi şi pisici sălbatice, au fost împuşcate în ţara noastră, între 2007 şi 2015.