Urgenţe multe, medici puţini! Aşa poate fi descrisă situaţia actuală din cadrul Serviciului român de Ambulanţă la mai bine de un secol de existenţă. La nivel naţional, deficitul de personal este de 40 la sută. Cu toate acestea, echipajele intervin la aproape 3 milioane de cazuri de-a lungul unui an. În unele judeţe, este un singur medic pe tură

DISTRIBUIȚI

Urgenţe multe, medici puţini! Aşa poate fi descrisă situaţia actuală din cadrul Serviciului român de Ambulanţă la mai bine de un secol de existenţă. La nivel naţional, deficitul de personal este de 40 la sută. Cu toate acestea, echipajele intervin la aproape 3 milioane de cazuri de-a lungul unui an. În unele judeţe, este un singur medic pe tură, care trebuie să se împartă la toate solicitările. Automat, timpul în care un echipaj poate ajunge la unele cazuri a crescut.

Deficitul de personal se resimte tot mai mult şi la nivelul Serviciului de Ambulanţă. Numărul apelurilor la 112 este în continuă creştere, iar angajaţii sunt epuizaţi.

Chiar dacă sunt puţini, încearcă să rezolve cât mai multe cazuri într-un timp foarte scurt. La Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov un medic deserveşte mai bine de 10.000 de locuitori. Atunci când se anunţă cod roşu de intervenţie, angajaţii sunt chemaţi de acasă.

Voluntarii dau şi ei o mână de ajutor atunci când pot. Este şi cazul Ioanei, care pleacă la cazuri cu echipajele medicale de mai bine de 2 ani.

La Serviciul de Ambulanţă Vrancea situaţia e ceva mai rea, când vine vorba despre deficitul de personal..

Pe tură este un singur medic. Dacă acesta este plecat la un pacient pe care trebuie să îl transporte la un spital din altă localitate, atunci un judeţ întreg rămâne fără medic pe salvare.

Problema deficitului de personal este de peste 10 ani. Când Serviciul de Ambulanţă a fost trecut ca finanţare la Ministerul Sănătăţii, s-au tăiat din statul de funcţii aproape 3.000 de posturi vacante, ceea ce a permanentizat lipsa personalului.