Unioniştii au dormit în stradă

DISTRIBUIȚI

Manifestaţiile pentru unirea României cu Republica Moldova au luat sfârşit. Asta după ce zeci de tineri de peste Prut şi din ţară au dormit noaptea trecută în stradă, în Piaţa Universităţii. Au primit apă şi mâncare de la trecători. Aceştia sunt hotărâţi să reia protestele dacă politicienii şi reprezentanţii Guvernului nu îşi vor asuma unirea României cu Republica Moldova ca proiect de ţară.

În jur de o sută de tineri, majoritatea din Chişinău, au dormit noaptea trecută în Piaţa Universităţii. Şi-au instalat corturi, s-au învelit în pături groase şi au primit apă, ceai şi mâncare de la bucureştenii care au trecut prin zonă. A fost o noapte grea, dar dorinţa cu care au trecut graniţa îi determină să reziste, spun ei.

Manifestaţiile din aceste zile nu sunt o coincidenţă. Tinerii încearcă să le atragă atenţia politicienilor acum, înainte de alegerile parlamentare din România şi de alegerile prezidenţiale de săptămâna viitoare din Republica Moldova.

Ieri, 2.000 de tineri au cerut în marş unirea celor două ţări. Cei prezenţi în Piaţa Universităţii, însă, vor să convingă mai multe voci să li se alăture.

Cât despre prima zi de proteste, aceasta s-a încheiat cu scandal. Manifestanţii au încercat să rupă cordoanele de jandarmi amplasate în Piaţa Victoriei, să forţeze intrarea pe Calea Victoriei şi să meargă spre Piaţa Universităţii, în ciuda faptului că această deplasare nu era prevăzută în traseul aprobat de autorităţi. 

Din cauza incidentelor, cinci protestatari au fost reţinuţi, printre care şi unul dintre organizatori.

La câteva ore după evenimentele tensionate, ministrul afacerilor, Dragoş Tudorache, a cerut o anchetă.

Scopul protestatarilor a fost atins într-o anumită măsura. Astăzi, unioniştii s-au întâlnit cu mai mulţi lideri de partide politice.