Un român din Hunedoara şi-a transformat casa într-un muzeu al drapelului naţional. Ioan Guga, fost pompier de meserie, este acum la pensie şi nu mai luptă cu focul ci… croieşte cocarde tricolore. Pentru el, Ziua Naţională a României este sfântă şi spune că dragostea pentru tot ce este românesc a moştenit-o de la bunici

DISTRIBUIȚI

Un român din Hunedoara şi-a transformat casa într-un muzeu al drapelului naţional. Ioan Guga, fost pompier de meserie, este acum la pensie şi nu mai luptă cu focul ci… croieşte cocarde tricolore. Pentru el, Ziua Naţională a României este sfântă şi spune că dragostea pentru tot ce este românesc a moştenit-o de la bunici.

El este Ioan Guga din Băiţa, unul dintre puţinii români care mai simt cu adevărat patriotismul. Fost militar şi fiu de erou, Ioan Guga are acasă un adevărat altar dedicat tricolorului. Pentru că a vrut să transmită şi celorlalţi simţămintele sale, a inventat un model de cocardă tricoloră.

Fostul pompier din comuna Băiţa a început să coasă costume populare împreună cu soţia sa, imediat după Revoluţie. Cu timpul a renunţat la această îndeletnicire prin prisma faptului că portul naţional nu mai era la mare căutare. A inventat cocardele tricolore cu trei bucle, care reprezintă cele trei provincii istorice ale tării, şi deja sunt zece ani de când eroul nostru le face. Le meştereşte uşor dintr-o panglică tricoloră cu ajutorul unei matriţe pe tot el a inventat-o. Ca să prindă cocarda, omul coase cu atenţie marginile panglicii şi foloseşte aţă tot în culorile tricolorului.

Ioan Guga provine dintr-o familie care şi-a pus viaţa în sprijinul naţiunii. Bunicul său a fost caporal, tatăl – soldat, iar el – plutonier. Cu toţii au fost loiali ţării în care s-au născut iar patriotismul a fost prima valoare pe care a invăţat-o în familie.

Simte patriotismul şi ştie să îl şi arate. Prin cocardele pe care le-a inventat vrea să lase şi generaţiilor ce vor veni măcar o frântură din iubirea sa pentru patrie. Pentru centenarul Marii Uniri, hunedoreanul din Băiţa a imprimat cocardele tricolore pe căni din porţelan alb în care se poate servi vin.

Cocardele tricolore simbolizează Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 şi sunt înregistrate la OSIM. Pentru azi, de ziua Natională a României, Ioan Gugă a pregătit sute de cocarde.