Un mistreţ… radioactiv a fost împuşcat la Suceava! S-a întâmplat la sfârşitul lunii trecute, dar analizele de laborator abia acum au relevat pericolul. Din fericire, porcul nu a ajuns să fie mâncat. Anchetatorii care au preluat acest caz spun că este posibil ca mistreţul să fi ajuns pe terenurile noastre direct de la Cernobâl

DISTRIBUIȚI

Un mistreţ… radioactiv a fost împuşcat la Suceava! S-a întâmplat la sfârşitul lunii trecute, dar analizele de laborator abia acum au relevat pericolul. Din fericire, porcul nu a ajuns să fie mâncat. Anchetatorii care au preluat acest caz spun că este posibil ca mistreţul să fi ajuns pe terenurile noastre direct de la Cernobâl.

Mistreţul în cauză a fost împuşcat pe data de 28 noiembrie, la o partidă de vânătoare organizată pe fondul Ocolului Silvic Breaza, situat la 10 km distanţă de frontiera cu Ucraina.

Conform protocolului, s-au făcut toate testele obligatorii la vânat, pentru a fi descoperite eventuale infestări cu trichinella spiralis, iar mai nou, pentru pesta porcina africană. Probele analizate în laborator au arătat faptul că mistreţul este cotaminat radioactiv.

Animalul, un mascul adult, de aproximativ 3 ani, era contaminat cu izotopii Cesiu 137 şi Cesiu 134, despre care se presupune că ar proveni de la dezastrul nuclear de la Cernobîl.

În plus, ANSVSA a dispus ca structurile subordonate Ministerului Mediului şi Agenţia de Protecţia Mediului Suceava să recolteze probe în vederea determinării radioactivităţii de pe suprafaţa solului, din apă şi din aer, respectiv de la nivelul plantelor din pajişti şi păşuni pentru a identifica sursa de radiaţii.