Un dosar istoric, la Dosarele DNA

DISTRIBUIȚI

Băutură răcoritoare cu gust de…corupţie. Vorbim despre celebra băutură a anilor ’80, Cico. Afacerea s-a transformat rapid în dosarul Cico, dosar care este printre cele mai vechi din justiţie. Despre o privatizare care ar fi trebuit să se facă în două zile, despre un proces care a durat cincisprezece ani şi despre un prejudiciu încă nerecuperat, aflaţi în această seară de la Marius Saizu, la Dosarele DNA.

SC Cico SA era o societate comercială la care Fondul Proprietatea de Stat era acţionar majoritar. Producea şi comercializa băuturi răcoritoare şi deţinea un adevărat patrimoniu imobiliar:terenuri şi spaţii comerciale, precum Halele Bucur Obor.

Potrivit procurorilor, societatea era propusă pentru privatizare atât pentru decembrie 1989, cât şi pentru luna mai 1999. În martie 1999, însă, Sorin Beraru a cumpărat de la SIF Muntenia pachetul de 76,46 la sută din acţiuni la SC Cico SA. Acţiunile au fost dobândite în urma unor ordine telefonice, mai spun procurorii DNA. Mai mult, în momentul în care s-a încheiat actul de cesionare, s-au încălcat mai multe prevederi ale legislaţiei în domeniul privatizării.

Ancheta în acest dosar a fost începută de Parchetul General. Cinci ani mai târziu, dosarul a fost preluat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cele din urmă, s-a dovedit că mai multe persoane au fost implicate. În 2002, Sorin Beraru şi ceilalţi inculpaţi au fost trimişi în judecată la Tribunalul Bucureşti. Şase funcţionari publici au scăpat însă de condamnare după ce faptele de care erau acuzaţi s-au prescris. Îi cunoaşteţi pe aceştia în această seară la 21:30, la Dosarele DNA, cu Marius Saizu.