ULTIMUL DAC LIBER

DISTRIBUIȚI

Se consideră ultimul dac liber şi trăieşte la poalele munţilor Piatra Craivii, aproape de vechea cetate Apoulon. Îl cheamă Emanuel Bezeriţă şi, de când l-a intepretat, într-un spectacol, pe dacul Komakiza, a decis să-şi petreacă tot restul vieţii exact ca strămoşii lui. Aşa că s-a mutat într-un sat părăsit şi coboară din munţi doar atunci când este chemat pentru spectacolele în care luptă. 

Emanuel Bezeriţă se consideră ultimul dac liber al cetăţii Apoulon. L-a interpretat, de atâtea ori, pe celebrul luptător dac Komakiza, în diferite spectacole, încât s-a identificat cu el şi în viaţa reală. Aşa că omul trăieşte acum singur, la poalele Muntelui Piatra Craivii, în fosta cetate dacică, în care s-a sinucis Decebal.

Pe drumul neschimbat de timp poţi ajunge doar cu o maşină de teren. Aici, în locul uitat de lume, omul şi-a construit o casă după modelul dacic. Nu are apă curentă, gaze sau energie electrică, dar nu se plânge. 

Şi pentru că trebuie să îşi câştige existenţa, Emanuel şi-a amenajat un atelier de fierărie, unde confecţionează arme dacice, după modelul celor care i-au înspăimântat, în trecut, pe soldaţii romani.

Deşi trăieşte în pustietate, Emanuel nu are timp să se plictisească. Atunci când nu lucrează în atelier, se antrenează cu suliţele.

Dacul Komakiza mai are o pasiune. Colecţionează arcuri – o altă armă celebră, folosită de daci, confecţionată din coarne şi tendoane de berbec.

Emanuel Bezeriţa, aliaz Komakiza, are gânduri mari, pentru viitor. El vrea să mai construiască în zonă câteva căsuţe în care turiştii vor putea să trăiască, pentru câteva zile, la fel ca strămoşii noştri.