Ultimatum pentru Belgia

DISTRIBUIȚI

Mai sunt ceva speranţe pentru românii care doresc să călătorească în Canada fără vize. Negocierile pentru tratatul economic de care depinde acest lucru au intrat în impas după ce regiunea belgiană Valonia s-a opus vehement. Ambele părţi anunţă însă reluarea discuţiilor, iar Belgia trebuie să-şi exprime poziţia până mâine seară.

CETA, aşa cum este cunoscut acordul comercial între Canada şi Uniunea European, este un proiect pe care ambele părţi îl pregătesc şi îl negociază de mai bine de zece ani. Dacă documentul ar fi semnat, atunci printre beneficiile ce le vor reveni europenilor, ar fi ridicarea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari care doresc să călătorească în Canada. Discuţiile pe marginea CETA au eşuat vineri din cauza opoziţiei provinciei belgiene Valonia, unde oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima dezacordul. Însă chiar şi în aceste condiţii, liderii canadieni şi europeni s-au reîntâlnit în acest sfârşit de săptămână la Bruxelles pentru a identifica soluţii. 

La rândul său , preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz a admis că partea europeană este cea care trebuie să ajungă la un consens.

Dar aşteptarea nu mai poate dura mult, pentru că Belgia a primit practic un ultimatum din partea UE şi a Canadei. Până mâine seară poziţia adoptată trebuie exprimată fără echivoc, pentru că tratatul trebuie semnat până la sfârşitul acestei luni. Dacă va fi semnat, românii care au mai călătorit în Canada ar putea merge din nou peste ocean fără viză începând din mai 2017, urmând ca din ianuarie anul viitor, toţi cetăţenii români care vor dori să viziteze Canada , indiferent că au mai fost acolo sau nu, s-o poată face fără viză.