Turnurile umane din Catalonia

DISTRIBUIȚI

O competiţie inedită se desfăşoară în fiecare an în regiunea autonomă Catalonia din Spania. Consursul, ajuns la cea de-a 26-a ediţie, aduce laolată mii de participanţi care se urcă unii pe alţii, construind astfel adevărate turnuri, de o înălţime ameţitoare. Această tradiţie bizară este veche de trei secole şi a fost inclusă de UNESCO în patrimoniul internaţional.

În aplauzele furtunoase ale publicului, echipele, numite „colles” îşi păstrează concentrarea şi echilibrul ca să ţină în picioare această construcţie impresionantă. Turnurile umane – sau „castells” – au la bază zeci de oameni, strânşi într-un cerc. În funcţie de înălţimea acestora, structura fiecăruia diferă. Castelul uman poate avea una, două sau trei persoane pe fiecare nivel.

Pentru al optulea an consecutiv, echipa câştigătoare provine din oraşul Vilafranca.

Castelul câştigător trebuie să fie nu doar cel mai înalt, ci şi cel mai stabil. Dacă turnul se dărâmă, în timp ce oamenii se urcă sau coboară de pe el, echipa respectivă este descalificată.

Familii întregi şi persoane de toate vârstele participă la această competiţie.

Cel mai înalt turn uman înregistrat vreodată a avut zece „etaje”, iar fiecare nivel al castelului era format din trei persoane.