Tratament câştigat în instanţă

DISTRIBUIȚI

Premieră în sistemul sanitar din România! Un pacient diagnosticat cu hepatită C a dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Astfel, el a câştigat dreptul de a primi tratament de ultimă generaţie, gratuit. Potrivit legii, astfel de pastile primesc doar cei care se află în ultimul stadiu al bolii. Până acum, doar românii care suferă de cancer sau afecţiuni reumatice au primit în instanţă dreptul la viaţă.

Sunt cuvintele pline de speranţă ale soţiei pacientului care a câştigat în instanţă tratamentul inovator. Bărbatul, în vârstă de 43 de ani, a făcut până acum două cure cu interferon la care iniţial, a răspuns. Apoi, boala a reapărut şi i-a măcinat trupul.

Bărbatul va începe tratamentul care vindecă 98 la sută dintre bolnavi săptămâna viitoare.

Sunt 5.224 de români care au primit până acum gratuit tratamentul fără interferon. Oameni care s-au aflat în ultimul stadiu al bolii. 1.615 au fost deja evaluaţi iar rezultatele arată că 1.598 dintre ei s-au vindecat. Însă, contractul dintre stat şi compania care produce aceste pastile se va încheia luna aceasta iar asociaţiilor de pacienţi le e teamă că nu va fi semnat altul prea curând.

Autorităţile nu pot spune acum cât timp nu se vor mai aproba dosare pentru tratamentul fără interferon. Dar promit că de medicamente vor beneficia în curând şi pacienţii diagnosticaţi cu alte stadii ale bolii, nu doar cei în ultimă fază.