„TRAFICANTUL” DE JUCĂRII DIN SIRIA

DISTRIBUIȚI

Un bărbat născut în Siria, dar stabilit în Finlanda, îşi riscă viaţa ca să ducă jucării copiilor sărmani din ţara sa de origine. El parcurge distanţe mari, cu zeci de kilograme de jucării în spate, doar ca să aducă un zâmbet pe feţele micuţilor care au pierdut totul – inclusiv părinţii – în sângerosul război civil din Siria.

Rami Adham, tatăl a şase copii, este supranumit „traficantul de jucării din Alep”. În ultimii patru ani, el a călătorit de 28 de ori de la Helsinki în Siria. De fiecare dată, aduce provizii, medicamente şi sute, chiar mii de jucării pe care le împarte copiilor sirieni. Mulţi dintre aceşti micuţi nu au cunoscut nimic altceva decât războiul – care durează deja de cinci ani.

Rami, un cetăţean finlandez născut la Alep, pleacă o dată la două luni înapoi în Siria. Donaţiile le strânge în Finlanda, în sufrageria sa. Soţia sa, Maria, ştie că el îşi pune în pericol viaţa, de fiecare dată. Dar ea îl susţine din plin.

Drumul este foarte periculos. Din Turcia, Remi intră ilegal în Siria, pe rute doar de el ştiute. Merge şi câte 16 ore pe jos, ferindu-se uneori de gloanţe şi cărând în spate până la 70 de kilograme de ajutoare şi de jucării. Tot acest efort merită – spune Remi – doar ca să vadă un zâmbet pe chipul copiilor, victime ale războiului.