Tot acasă e mai bine

DISTRIBUIȚI

Lucrează în străinătate, dar se tratează în Romania. Este vorba despre o parte din românii stabiliţi peste hotare care se întorc acasă atunci când au o problemă de sănătate. Cei mai mulţi fac asta pentru că tarifele din clinicile private de aici sunt mult mai mici. În unele cazuri, economisesc chiar şi 20 de mii de euro. 

Mirela, o româncă stabilită de zece ani în Italia, râde astăzi fără să îi fie ruşine că i se văd dinţii. Acum două luni însă, atunci când a venit în România pentru a-şi rezolva problemele stomatologice, abia putea vorbi din cauza durerilor.

Iniţial, s-a dus la un consult în Italia, dar tarifele de acolo au speriat-o. În total, ar fi trebuit să plătească 30 de mii de euro. Aşa că şi-a cumpărat un bilet de avion către Bucureşti.

Aşadar, de trei ori mai puţin. Medicii spun că în ultima vreme, tot mai mulţi români stabiliţi în Europa, Asia sau America preferă se se opereze şi să se trateze în ţara natală.

De exemplu, pentru o obturaţie de canal, în Anglia se plăteşte între 250 şi 500 de lire. În România, costul este de aproximativ 100 de euro. Un implant dentar costă în Germania chiar şi 4.000 de euro, în timp ce în România, costul este cuprins între 1.000 şi.1500 de euro. Pentru un implant mamar, în clinicile din ţară se plăteşte între 2.000 şi 3.000 de euro. Aceeaşi operaţie costă în Italia 7.000 de euro. Dacă mai luăm în considerare şi faptul că unele clinici private de aici oferă reduceri românilor stabiliţi peste graniţă, atunci nu e de mirare că numărul acestor pacienţi e în creştere.

Mare e şi numărul românilor care se prezintă la camerele de gardă.

Aici se prezintă şi unii români care muncesc în străinătate, dar care nu au asigurare medicală.

Autorităţile nu au o statistică legată de numărul românilor stabiliţi peste hotare care se tratează gratuit în camerele de gardă din ţară. Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat însă că vara şi în timpul sărbătorilor creşte numărul urgenţelor pentru că mulţi neasiguraţi care lucrează în străinătate se duc la spital ca să se trateze gratuit.