Taxă eliminată, aer poluat, rable pe străzi

DISTRIBUIȚI

Bucurie mare pentru cei care, în prag de alegeri, au fost scutiţi de parlament, de timbrul de mediu, necesar pentru înmatricularea maşinilor. Statul pierde însă bani grei prin eliminarea acestei taxe. Vor putea fi aduse maşini ieftine, vechi şi  poluante din strănătate. Iar cei care sperau să-şi cumpere un autoturism nou prin programul Rabla au şanse mari să rămână fără acest ajutor financiar. Nu mai punem la socoteală că multe dintre maşinile aduse vor fi depăşite tehnic şi vor fi un real  pericol  pe şosele.

Eliminarea timbrului de mediu va duce la o invazie de maşini la mâna a doua, avertizează producătorii auto.

Trei oraşe mari, printre care şi Capitala, se află deja în vizorul Uniunii Europene pentru că nu respectă normele de poluare impuse. Pe de altă parte, prin eliminarea timbrului de mediu meritele programului Rabla sunt anulate.

Cifrele de la Ministerul Mediului arata ca doar in ultimii 8 ani Guvernul a cheltuit peste 500 de milioane de euro prin programul Rabla. Adica pentru a reinnoi parcul auto national. Daca timbrul de mediu va fi eliminat fara sa fie inlocuit cu o alta taxa, cel mai probabil in scurt timp vom ajunge la concluzia ca banii alocati pentru acest program au fost cheltuiti degeaba. Si asta pentru ca numarul masinilor vechi aduse din alte tari va creşte semnificativ odata ce masinile vor putea fi inmatriculate fara plata unei taxe de poluare.

Odată cu eliminarea timbrului de mediu statul ar trebui să restituie banii încasaţi pe această taxă.

Restituirea timbrului va lăsa o gaură mare în bugetul ministerului. Astfel, programele Rabla şi Casa Verde devin incerte. Finanţarea acestora se făcea cu bani încasaţi din această taxă.

Recent au fost discuţii ca timbrul de mediu să fie introdus în preţul carburantului. Iar ministrul Mediului a declarat că susţine ideea. Reprezentanţii industriei auto spun însă că o maşină care poluează mai mult nu poate plăti la fel cu una care poluează mai puţin.

În orice caz, în acest moment, la minister nu se mai lucrează la nicio formă a taxei de poluare. Eliminarea timbrului de mediu definitiv aduce şi alte riscuri.

Totodată premierul a declarat că executivul va analiza calculele şi va lua o decizie în privinţa trimiterii legii la Curtea Constituţională.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a fost nemulţumit de legea care elimină peste 100 de taxe. Dacă însă va fi promulgată, de la 1 ianuarie România nu va mai avea timbru de mediu.