SUTE DE MII DE BOLNAVI, ÎN PERICOL!

DISTRIBUIȚI

800.000. Acesta este numărul bolnavilor români care riscă să nu-şi mai poată găsi medicamentele de care au neapărată nevoie. Cei mai afectaţi ar fi bolnavii de inimă, cei cu probleme neurologice, dar şi care suferă de cancer. Producătorii le vor retrage de pe piaţă, dacă preţul acestor medicamente va scădea cu mai mult de o treime.

Zâmbeşte, deşi suferă de o afecţiune gravă la inimă. Astăzi, Doamna Niculescu nu a trecut pragul niciunei farmacii. Este însă obişnuită să străbată Capitala în lung şi-n lat pentru medicamentele de care are nevoie ca să ducă o viaţă normală.

Anul trecut, în ţara noastră s-a aplicat un ordin de minsitru prin care preţul medicamntelor a devenit mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi tratament din alte douăsprezece state. Drept urmare, unele medicamente s-au ieftinit atât de mult, încât producătorii au renunţat să le mai vândă în farmaciile noastre.

Numai în ultima perioadă au dispărut de pe piaţă în jur de 1.000 de medicamente pentru boli cardiovasculare, afecţiuni oncologice sau neurologice. Ce le rămâne românilor bolnavi de făcut în această situaţie? Să se plimbe din farmacie în farmacie în speranţa că vor găsi medicamentul care îi ţine în viaţă.

O nouă scădere a tarifelor ar însemna dispariţia a 123 de medicamente, adică limitarea accesului la tratament a 800 de mii de oameni şi o gaură în buget de aproximativ 153 de milioane de lei.

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente mai atrag atenţai asupra unui lucru:

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii transmit că lucrează la o nouă metodologie de calcul a preţurilor la medicamente.

În prezent se fac studii de piaţă, iar o nouă formulă de calcul ar putea fi anunţată în primăvara anului viitor.