Supravieţuitor în jungla urbană 3

DISTRIBUIȚI

Un telefon de ultimă generaţie, lăsat ostentativ la vedere, o geantă nesupravegheată purtată pe umăr, fără prea multă vigilenţă, într-un mijloc de transport în comun sau o uşă neîncuiată în urma voastră sunt situaţii care deschid calea infractorilor spre a vă transforma în victime! Scene violente s-au petrecut chiar în plină stradă, în Timişoara, în acest weekend. O femeie a fost atacată de un tânăr care a lovit-o şi a încercat să-i smulgă geanta de pe umăr. Aflaţi mai multe despre cum să fiţi cu un pas înainte infractorilor şi cum ar trebui să procedaţi, în rubrica „Supravieţuitor în jungla urbană”.

Întreaga scenă a fost văzută de câţiva trecători care au sărit în ajutorul femeii. Oamenii l-au imobilizat pe agresor şi au chemat jandarmii. Aflată în stare de şoc, femeia abia a putut să le povestească oamenilor legii prin ce a trecut.

Jandarmii l-au percheziţionat pe tânărul care trăgea dintr-o pungă de aurolac şi, cel mai probabil, îşi făcea veacul în acea zonă şi l-au predat poliţiştilor pentru ca aceştia să continue cercetările. El se va alege acum cu dosar penal pentru tâlhărie. Modurile în care infractorii acţionează sunt însă mult mai multe. Unele dintre ele sunt puse în aplicare în plină stradă, altele în mijloacele de transport în comun ori chiar în apropierea scărilor de bloc.

Locurile aglomerate, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun, sunt ţintele hoţilor. Pun preţ pe neatenţie, iar femeile şi copiii sunt ţintele celor mai mulţi dintre agresori. Ambele categorii sunt lipsite de apărare aşa că se bazează pe forţa lor în faţa victimelor.

Fiţi vigilenţi încă din momentul în care aşteptaţi, de exemplu, tramvaiul, în staţie. Nu vă imaginaţi că infractorii dorm. Ba din contră. Ei studiază în amănunt fiecare gest, iar cel mai mic indiciu despre locurile în care vă ţineţi bunurile de valoare îi face pe ei să-şi gândească paşii pentru ca mai apoi să vă atace.

O altă situaţia în care hoţii vă pot lăsa fără bunuri este cea în care vă lăsaţi geanta nesupravegheată.

Greşelile pe care le facem singuri ne transformă în pradă uşoară pentru hoţi.

Câteva sfaturi simple vă pot fi de folos în astfel de situaţii.

Chiar şi atunci când alegeţi să vă aşezaţi pe scan, în tramvai, de exemplu, există o regulă care, odată respectată, vă protejează de situaţii nedorite.

Adolescenţii sunt victime sigure ale hoţilor, iar cum tehnologia este parte din viaţa noastră, telefonul mobil este nelipsit, la orice pas. Ca să îşi abordeze ţintele, infractorii nu duc lipsă de imaginaţie.

Oricât de bizar vi se pare, în astfel de situaţii, este mai bine să nu reacţionaţi.

Pericolele pândesc la orice pas, şi chiar dacă sunteţi în zona de confort, aproape de casă, nu fiţi neglijenţi. Dacă aţi uitat ceva în casă şi aţi făcut cale-ntoarsă, asiguraţi-vă că nu este nimeni în urma voastră şi nu lăsaţi uşa descuiată.

De aceea este foarte important, să încuiaţi uşa în urma voastră, chiar dacă v-aţi întors numai pentru două minute, uitaţi-vă cine este în scară sau în apropierea acesteia când vă pregătiţi să intraţi şi rămâneţi vigilenţi chiar dacă sunteţi în zona de confort. Dacă sunteţi victimă a agresorilor sau infractorilor, în plină stradă, gândiţi-vă foarte bine gesturile. Scopul vostru este să rămâneţi în viaţă, chiar dacă aţi rămas fără unul dintre bunurile personale. Mergeţi apoi la poliţie şi reclamaţi ce vi s-a întâmplat.