Statul fură de la stat

DISTRIBUIȚI

Bugetul oraşului Giurgiu s-a mărit substanţial în ultima vreme. Şi nu pentru că ar fi crescut încasările fiscului, ci pentru că amenzile rutiere plătite prin intermediul unei platforme online au fost virate la buget local. Acum, procurorii anchetează firma cu sediul în Cluj care se ocupa de administrarea platformei pentru că nu era autorizată, dar şi pe subprefectul judeţului Giurgiu şi pe şefa de la taxe şi impozite. Subprefectul este cel care a încheiat protocolul cu firma în cauză pe când era şef la taxe şi impozite.

Nu mai puţin de 14 percheziţii au avut loc dimineaţă, în Capitală, Giurgiu şi Cluj, în ancheta firmei fantomă prin care se puteau plăti online amenzile rutiere. Vizaţi au fost oameni din Prefectura Giurgiu, de la direcţia de taxe, dar şi persoane cu funcţii de conducere din CNADNR. În urma percheziţiilor,  6 persoane au fost duse la audieri.

Subprefectul de Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, dar şi şefa direcţiei de taxe şi impozite Giurgiu au bătut drumul până în Capitală pentru a sta de vorbă cu procurorii de la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Ei sunt vizaţi direct de această anchetă pentru că Ţintea este cel care a semnat protocolul de colaborare cu societatea comercială din Cluj care s-a ocupat cu încasarea online a contravalorii amenzilor de circulaţie. Asta în perioada în care era şeful direcţiei de taxe. Astfel, într-un an, prin intermediul acestei platforme şi prin faptul că ar fi schimbat destinaţia destinaţia banilor, bugetul Giurgiu a crescut simţitor.

Cum banii plătiţi pentru amenzile de circulaţie prin platforma „fantomă” au fost viraţi la bugetul local, acum procurorii vor să afle cum şi pe ce s-au cheltuit acei bani. Vorbim despre un prejudiciu de peste 2,27 milioane de lei.

Aceeaşi firmă din Cluj a avut un protocol încheiat şi cu CNADNR pe partea de rovignete. De la sediul companiei de drumuri şi autostrăzi au fost ridicate dimineaţă după percheziţii mai multe documente. Vizaţi sunt doi directori din cadrul companiei, potrivit unor surse.