Stadiul anchetelor după Colectiv

DISTRIBUIȚI

La un an de la tragedia din clubul Colectiv nu a fost condamnată nici o persoană.   Trei anchete au fost demarate. Una la Parchetul General în care au fost cercetaţi patronii clubului Colectiv dar şi administratorii firmei de artificii precum şi cei doi pirotehnişti. DNA l-a trimis în judecată pe Cristian Popescu Piedone pentru abuz în serviciu. Iar procurorii militari din cadrul DNA au retrimis pentru a doua oară astăzi dosarul în care sunt cercetaţi cei doi pompieri ISU care nu au luat măsuri , deşi constataseră neregulile de acolo. Victimele cer daune de sute de milioane de euro.

Reprezentanţii Parchetului General au făcut azi un bilanţ al anchetei demarate în urmă cu un an. Iar acum au disjuns dosarul în alte două cauze.Într-una este cercetat cel de-al doilea pirotehnist care fusese rănit grav şi după refacere a fost pus oficial sub acuzare pentru ucidere şi vătămare corprală din culpă şi a doua disjungere a fost făcută pentru modul în care au fost trataţi supravieţuitorii la noi în spital.

Procurorii cercetează acum modul în care au fost îngrijite victimele din clubul Colectiv, în România. Asta în condiţiile în care, imediat după tragedie Ministrul Sănătăţii susţinea că sistemul nostru pacienţii pot beneficia în România de acelaşi tratament ca şi în strănătate şi a refuzat în primă instanţă ca victimele să fie transportate în alte ţări.

Ulterior fostul ministru al Sănătăţii a revenit asupra declaraţiilor.

Astăzi procurorii militari i-au trimis a doua oară în judecată pe pompierii Antonina Radu şi George Matei pentru abuz în serviciu. asta după ce în primă instanţă cei doi au cerut refacerea anchetei iar instanţa a acceptat. Cei doi pompieri sunt acuzaţi că deşi au făcut mai multe controale la acest club înainte de tragedie nu l-au închis şi i-au permis funcţionarea deşi nu avea autorizaţie de la ISU şi nici aviz pentru prevenirea incendiului. Peste 200 de rude ale celor morţi dar şi supravieţuitori s-au constituit părţi civile în acest caz şi cer daune de sute de milioane de euro.

Tot procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4 care a semnat funcţionarea clubului Colectiv deşi nu avea aviz de prevenire a incendiilor de la ISU. Imediat după tragedie, mai exact a doua zi, în faţa clubului  fostul edil se lăuda că toate actele sunt în regulă.

Până în acest moment au fost fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului General cei trei patroni ai clubului Colectiv , Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu dar şi patronii firmei de artificii, Daniela şi Cristian Niţă şi Viorel Zaharia, artificier. Urmează să înceapă în curând primul termen pe fond. Şi DNA l-a trimis în judecată pe Cristian Popescu Piedone dar şi alte două angajate ale Primăriei sectorului 4. Pompierii au fost trimişi în instanţă astăzi şi urmează să fie trimis în faţa judecătorilor şi Marian Moise cel de-al doilea pirotehnist. Rămâne să vedem la finalul anchetei dacă şi alte persoane vor fi puse sub acuzare.