Spionii din Blackcube scapă de închisoare

DISTRIBUIȚI

Cei doi angajaţi Black Cube şi-au negociat libertatea, după ce şi-au recunoscut vinovăţia în dosarul spionării Laurei Codruţa Kovesi. Procurorii antimafia au decis în cazul lui Ron Weiner şi David GECLOVIŢ ca fiecare să primească 3 ani de închisoare cu suspendare. Luna viitoare magistraţii  vor da o soluţie în acest caz, dacă sunt de acord sau nu cu cererea procurorilor DIICOT. 

Trei israelieni au fost puşi sub acuzare în acest dosar: Ron Weiner, David Gecloviţ şi Yoşi Barkştain. Ultimul a reuşit să fugă din ţara noastră înainte să-l prindă procurorii antimafia, ulterior a fost emis un mandat pe numele acestuia din urmă. Aceştia sunt acuzaţi de anchetatori că ar fi conspirat împreună cu un fost ofiţer SRI pentru spionarea şi compromiterea procurorului şef DNA Laura Codruţa Kovesi. Mai mult, fostul angajat SRI Daniel Dragomir este suspectat în acest dosar ca fiind cel care ar fi  comandat operaţiunea firmei de detectivi. Avocatul românului însă consideră că decizia anchetatorilor este destul de blândă pentru angajaţii Blackcube în timp ce clientul său, Daniel Dragomir este şi acum în spatele gratiilor.

Avocatul fostului şef SRI susţine că acesta este nevinovat.

Apărătorul lui Dragomir continuă şi susţine că cel care l-a denunţat la DIICOT pe clientul său a fost Dan Zorella, unul dintre şefii Blackcube.

În luna august procurorii DIICOT au audiat mai mulţi reprezentanţi Blackcube, aceştia ar fi spus că pe listă lor se aflau şi alte persoane publice din România în afară de procurorul şef DNA.

DIICOT nu doreşte să dea mai multe explicaţii opiniei publice despre acest dosar pentru a nu periclita ancheta. Totodată în presă au apărut anumite speculaţii cum anumiţi angajaţi SRI  ar fi comandat spionarea procurorului şef DNA. Serviciul Român de Informaţii infirmă categoric acest lucru.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a transmis procurorilor DIICOT să lămurească public toate aceste speculaţii apărute în presă în ultimul timp.