Șoc! Guvernul a adoptat ordonanța împotriva căreia au protestat zeci de mii de români. Vezi aici protestele din toate orașele! La București peste 12000 de oameni s-au adunat în fața Guvernului.

DISTRIBUIȚI

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, marţi, după şedinţa de Guvern că a fost adoptat un proiect de lege privind graţierea unor pedepse și o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codurilor penale.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse”, a declarat ministrul Justiţiei.

Conform ministrului, au fost eliminate din cadrul persoanelor care beneficiează de această măsură, cei condamnați pentru viol, corupție, acte cu violențe, sau pedepsele cu suspendare. De asemenea, Florin Iordache a afirmat că prioritar este pentru guvern recupererea prejudiciului.

„Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.

Potrivit Ordonanței de modificare a Codurilor, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

”La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

Ordonanța menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

sursa: www.cotidianul.ro