Sky News si Black Cube, în atenţia DIICOT

DISTRIBUIȚI

Dosarele Ski News şi Black Cube au ajuns în atenţia DIICOT! Procurorul şef, Daniel Horodniceanu a explicat cum evoluează cele două anchete de anvergură ale procurorilor antimafia. În dosarul Black Cube, Horodniceanu susţine că nu poate preciza dacă s-a ajuns la beneficiarii finali care ar fi plătit bani grei firmei de detectivi israeliene pentru spionarea Laurei Codruţa Kovesi, însă procurorii merg pe mai multe piste. Cât despre dosarul Sky News, Horodniceanu susţine că nici până acum nu s-a format o comisie rogatorie în Marea Britanie pentru investigarea jurnaliştilor englezi care ar fi plătit românii pentru a apărea în reportaj ca traficanţi de arme.

Procurorul şef DIICOT susţine că, din păcate, colaborarea cu autorităţile engleze în cazul jurnaliştilor de la Sky News este greoaie. Jurnaliştii nu au dat lămuriri în acest caz nici până acum în legătură cu  reportajul în care se arătata modul în care mai mulţi români fac trafic de armament chiar şi cu teroriştii. După audierea lor însă, românii au declarat că au fost păcăliţi de jurnaliştii Sky News să interpreteze un rol iar armele prezentate ca fiind de război erau în realitate arme vânătoare. Daniel Horodniceanu cere acum anchetarea englezilor.

În ceea ce priveşte dosarul Black Cube. Horodniceanu nu vrea să facă publice detalii din acest caz pentru a nu periclita ancheta.

Procurorul şef antimafia a confirmat însă audierea lui Sebastian Ghiţă în acest dosar în calitate de martor.

Până în prezent, trei israelieni, angajaţi Black Cube, au fost puşi sub acuzare în acest dosar . Deasemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală şi pe fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv.