Simțul umorului, un atu în politică

DISTRIBUIȚI

Alegerile prezidenţiale din Statele Unite se apropie cu repeziciune, iar campania electorală devine tot mai tensionată. Donald Trump, candidatul republican, pare că nu ştie de glumă. Deşi Alec Baldwin a făcut furori în rolul lui Trump, în cadrul emisiunii de divertisment Saturday Night Live, jocul de scenă al actorului a fost aspru criticat de aspirantul la Casa Albă. Pe de altă parte, actualul preşedinte Barack Obama ştie să se folosească de umorul şi de şarmul său ca să convingă alegătorii să voteze din timp în scrutin.

Parodia după a doua dezbatere prezidenţială nu a fost pe placul lui Donald Trump. Într-un mesaj postat pe Twitter, republicanul a scis că a urmărit emisiunea „Saturday Night Live” care ar trebui anulată, după părerea sa. „Alec Baldwin e îngrozitor!, a adăugat Trump, referindu-se la actorul care l-a jucat în această parodie. În plus, candidatul acuză mass-media din Statele Unite că, luându-l în derâdere, fraudează alegerile prezidenţiale. Mulţi dintre americani s-au arătat amuzaţi şi totodată revoltaţi de declaraţiile politicianului care constituie o premieră. Emisiunea de divertisment Saturday Night Live a împlinit 41 de ani iar, de-a lungul timpului, a parodiat toţi pretendenţii la Casa Albă. Însă, niciodată până la Trump, niciun candidat la preşedinţia Statelor Unite nu a criticat aceste pastile umoristice.

Dacă The Donald – aşa cum este supranumit republicanul – va câştiga alegerile, acest lucru va însemna o întoarcele la 180 de grade faţă de actuala atitudine a preşedinţiei. Barack Obama s-a folosit în timpul celor două mandate ale sale de umor ca să popularizeze anumite iniţiative ale sale precum Obamacare.

În Statele Unite, cetăţenii pot alege să voteze mai devreme cu câteva săptămâni înaintea datei scrutinului.