SHIMON PERES, PE ULTIMUL DRUM

DISTRIBUIȚI

 

Fostul preşedinte şi premier israelian Shimon Peres a fost condus astăzi pe ultimul drum. La ceremoniile organizate la Ierusalim au luat parte cei mai importanţi şi influenţi lideri politici ai lumii dar şi alte personalităţi de prim rang. La funeraliile naţionale a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al celui care a fost Shimon Peres a ajuns la cimitirul Herzl din Ierusalim unde a fost aşteptat de înalţi demnitari, sefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele american Barack Obama, președintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, Prinţul Charles, preşedintele Franţei Francois Hollande , ministrul german de externe Walter Steinmeier, preşedintele Ucrainei Petro Poroshenko sau preşedintele Consiliului Europan, Donald Tusk. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost cel care le-a reamintit tuturor celor prezenţi cât de important a fost şi va rămâne în istoriA omenirii Shimon Peres.

La rândul său, preşedintele SUA Barack Obama le-a reamintit tuturor ce înseamnă spiritul poporului evreu.

La funeralii a fost prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Shimon Peres a fost unul dintre ultimii politicieni care au participat la înfiinţarea statului Israel, în 1948. El a câştigat Premiul Nobel pentru pace în 1994, pentru acordul încheiat cu liderii palestinieni, în 1993, la Oslo. Fostul preşedinte al Israelului, născut în Polonia, a considerat că palestinienii sunt cei mai apropiaţi vecini ai acestui stat şi că ei ar putea deveni şi cei mai buni prieteni ai ţării. Deşi iniţial un susţinător al aşezărilor evreieşti din Cisiordania, Peres a susţinut ulterior un compromis în privinţa pretenţiilor teritoriale în regiunile palestiniene