Sfinţii nu te feresc de accidente

DISTRIBUIȚI

Prin intermediul unei campanii inedite, şoferii din Bucureşti sunt îndemnaţi să ţină mâinile pe volan, nu pe smartphone. Conducătorii auto au primit iconiţe cu sfinţi, ale căror chipuri au fost înlocuite de emoticoane. Mesajul a fost unul simplu: niciun sfânt şi niciuna dintre cruciuliţele din maşină nu te salvează dacă nu eşti atent atunci când conduci. 

Aproape că nu există român în maşina căruia să nu găseşti o iconiţă sau o cruciuliţă. Tocmai pentru a-i determina să-şi asume responsabilitatea la volan şi să nu mai penduleze între doamne-ajută şi doamne-fereşte, şoferii din Bucureşti au fost atenţionaţi că apelurile, sms-urile, like-urile sau share-urile date la volan le pot pune viaţa în pericol.

Iniţiatorii campaniei îi îndeamnă pe conducătorii auto să ţină mâinile pe volan, nu pe smartphone şi să nu se bazeze pe ajutorul divin. Atenţia este tot ce contează.

Campania vine în contextul în care statisticile sunt îngrijorătoare. Numărul accidentelor rutiere din România creşte de la an la an. Dacă în 2001 s-au înregistrat în jur de 7.300 de accidente, în 2015 numărul acestora a ajuns la aproape 9.400. Două mii de oameni au murit anul trecut în timp ce se deplasau cu maşina.

În opinia celor care militează pentru siguranţă şi responsabilitate în trafic, nu amenzile mari sunt cele care îi disciplinează pe şoferi.

Patriarhia Română este de acord cu aceste campanii de responsabilizare a şoferilor, dar nu şi cu gestul de a folosi imaginile sfinţilor în astfel de acţiuni.