Se poate şi altfel

DISTRIBUIȚI

În timp ce românii sunt încă revoltaţi şi îndureraţi de uciderea ursului de la Sibiu, în alte părţi ale lumii, oameni cu suflet şi curaj se străduiesc să le ofere urşilor dragoste, atenţie şi siguranţă. Jim Kowalcik este specialist în creşterea urşilor, lucru pe care il face cu succes de zeci de ani.

Îmbrăţişări  – aceasta ar fi metoda prin care Jim Kowalcik le oferă urşilor din adăpostul pe care îl administrează toată siguranţa şi confortul de care animalele au nevoie după ce au rămas orfane. Fost ofiţer de poliţie, pensionarul Jim s-a ocupat de ani de zile de îngrijirea urşilor .Împreună cu soţia sa, Susan , a pus bazele unei minirezervaţii, într-o pădure din statul american New York. Vedeta centrului este cu siguranţă marele Jimbo, un urs de aproape 700 de kilograme, pe care Jim nu sfieşte să-l îmbrăţişeze , sa-l mângâie şi să se joace cu el.

Pe cei mai mulţi dintre puii orfani pe care îi îngrijeşte, Jim îi eliberează atunci când consideră că se pot descurca în mediul lor natural. Există însă cazuri când fie din cauza rănilor, fie pentru că s-au obişnuit în captivitate, urşii nu mai pot fi lăsaţi în pădure, pentru că nu s-ar putea readapta la viaţa în sălbăticie. Specialiştii în comportamentul animalelor sălbatice, şi-au manifestat dezacordul şi îngrijorarea faţă de metodele de socializare cu urşii practicate de Jim Kowalcik. Ei avertizează că oricât de strânsă ar fi legătura dintre om şi urs, un animal sălbatic poate deveni agresiv în anumite condiţii. Kowalcik îi contrazice însă prin zecile de ani petrecuţi împreună cu urşii , în care nu a avut parte de niciun astfel de incident.