Scandal uriaş la Institutul Marius Nasta din Capitală. Managerul unităţii medicale a fost demis de ministerul Sănătăţii, la propunerea Corpului de Control. Totul după ce în octombrie ar fi fost descoperite mai multe nereguli privind contractele de achiziţii publice.Dezinfectanţi, dar şi alimente ar fi fost cumpărate la preţuri de până la 300% mai mari. În replică, conducerea spitalului spune că au fost nevoiţi să cumpere cele de trebuinţă pentru pacienţi prin achiziţie directă, fiindcă licitaţiile au durat chiar şi patru luni

DISTRIBUIȚI

Scandal uriaş la Institutul Marius Nasta din Capitală. Managerul unităţii medicale a fost demis de ministerul Sănătăţii, la propunerea Corpului de Control. Totul după ce în octombrie  ar fi fost descoperite mai multe nereguli privind contractele de achiziţii publice.Dezinfectanţi, dar şi alimente  ar fi fost cumpărate la preţuri de până la 300% mai mari.   În replică, conducerea spitalului spune că au fost nevoiţi să cumpere cele de trebuinţă pentru pacienţi prin achiziţie directă, fiindcă licitaţiile au durat chiar şi patru luni. De partea ei, managerul Gilda Popescu are mai mulţi medici, care susţin că ministerul nu a alocat vreun ban pentru problemele cu care se confruntă spitalul.

Neregulile pe care le acuză ministerul Sănătăţii ar fi fost descoperite în urma unui control efectuat în luna octombrie, care a vizat activitatea Institutul  de Pneumofitziologie Marius Nasta din Bucureşti  între 2015 până la data verificării.

Concret, conducerea spitalului ar fi încălcat legea şi ar fi cumpărat dezinfectanţi şi alimente la preţuri mai mari decât prin licitaţie.

În replică, Gilda Popescu, care ulterior a fost demisă din funcţia de manager al spitalului  susţine că au fost nevoiţi să cumpere prin achiziţie directă, deoarece licitaţia publică începută pe 19 aprilie anul acesta a fost încheiată abia patru luni mai târziu.

Cât priveşte dezinfectanţii,  reprezentanţii spitalului susţin că după luna februarie, atunci când a expirat acordul cadru, au fost nevoiţi să scoată bani din buzunarul propriu  pentru a dezinfecta sălile de operaţie. Iar medicamentele necesare pentru salvarea vieţii pacienţilor ar fi fost cumpărate prin referatele şefilor de secţie.

Gilda Popescu se apără cu un document de acum câteva luni, în care corpul de control al ministerului ar fi arătat că nu există vreo neregulă. Managerul demis acuză conducerea ministerului Sănătăţii că nu susţine în vreun fel spitalul. Deşi a făcut mai multe memorii la minister, unitatea medicală ar funcţiona în continuare cu aparatură veche şi cu  lipsuri…foarte mari.

În apărarea managerului demis au sărit mai mulţi medici.  Susţin că mai multe secţii ale spitalului au fost modernizate la standarde internaţionale prin fonduri europene şi donaţii, în timpul mandatului Gildei Popescu, început acum un an,

Iar înainte de conferinţa de presă, personalul de la Marius Nasta curăţa de zor intrarea într-unul din pavilioanele unităţii medicale. După ce am sesizat problema, tonul a devenit… maliţios.

Potrivit jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, conducerea de la Marius nasta ar fi cumpărat, fără lşicitaţie, şi materiale sanitare de 2,3 milioane de lei.

În urma confilctului minister-spital, pe lâgă managerul Gilda Popescu, de la Marius Nasta a fost demis şi directorul financiar contabil interimar  al institutului.sTotodată, va fi sesizată şi Agenţia Naţională de Integritate, iar un raport va fi înaintat de ministerul Sănătăţii către Curtea de Conturi.

Potrivit cifrelor oferite de conducerea unităţii medicale, 13.000 de oameni sunt consultaţi sau internaţi anual la Institutul  de Pneumofitziologie Marius Nasta. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din categorii defavorizate.