S-A MAI STINS O STEA: SEBASTIAN PAPAIANI

DISTRIBUIȚI

Scena teatrului românesc este de astăzi mai săracă. Maestrul Sebastian Papaiani s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani. Cel care le-a dat viaţă năstruşnicului Păcală sau mucalitului plutonier Căpşună îşi va dormi somnul de veci alături de marii artişti ai ţării, la Cimitirul Bellu. Sebastian Papaiani – Bică, aşa cum îi spuneau prietenii, a lăsat în urmă multă tristeţe şi o linişte asurzitoare.

Generaţia de aur a teatrului românesc se reuneşte în ceruri, iar astăzi s-a alăturat pleiadei de mari actori Sebastian Papaiani. În ultima vreme, starea lui de sănătate nu era deloc bună. În luna mai suferise un accident vascular şi fusese internat la spitalul universitar. Acolo şi-a petrecut şi ziua de naştere în luna august. Maestrul spunea atunci că… 

A fost, din păcate, ultimul mesaj, transmis celor pe care i-a făcut să rădă în hohote ani şi ani la rând. La o lună după ce şi-a exprimat dorinţa, din păcate, maestrul nu a mai reuşit să îşi vadă publicul, oamenii obişnuiţi… Voia celui de sus a fost ca aplauzele să fie culese de Sebastian Papaiani pe ultimul drum şi nu în sala de teatru sau de cinematograf.

Nimeni nu îl va uita niciodată aşa cum nu au fost date uitării nici alte nume sonore, titani ai teatrului românesc. Rolurile sale vor sta mărturie şi îi vor duce moştenirea generaţii întregi.

Rămâne de neegalat în rolurile de plutonier Căpşună din seria B.D. , Păcală sau nepotul lui Nea Mărin Miliardar, Pompei din Toamna Bobocilor Ieremia din Toate pânzele sus, dar şi în rolurile din piesele de teatru.

Era un om deosebit de talentat şi modest, iar dispariţia lui a îndoliat din nou scena teatrului românesc. Colegii de scenă sunt înmărmuriţi că cei dragi pleacă pe rând…

Sebastian Papaiani a fost decorat în 2002 cu ordinul naţional serviciul credincios în grad de cavaler, iar în 2011 a primit o stea pe aleea celebrităţilor din piaţa timpului din Capitală.

Pe Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu îşi va dormi somnul de veci şi Sebastian Papaiani alături de alte nume mari ale teatrului românesc. Întâmplarea face ca acesta să fie înmormântat fix lângă Marin Moraru, prietenul lui, care din păcate, şi el s-a stins din viaţă în urmă cu o lună.