Românul fenomen, Tibi Uşeriu, s-a întors în iadul alb şi conduce detaşat ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord, cea mai dură competiţie din lume. A pornit la start, săptămâna trecută, alături de alţi trei români, însă conaţionalii lui au abandonat cursa încă din prima zi. Tibi a trecut deja de jumătatea cursei şi este mai hotărât ca niciodată să câştige, pentru a treia oară la rând, competiţia extrem de dură

DISTRIBUIȚI

Românul fenomen, Tibi Uşeriu, s-a întors în iadul alb şi conduce detaşat ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord, cea mai dură competiţie din lume. A pornit la start, săptămâna trecută, alături de alţi trei români, însă conaţionalii lui au abandonat cursa încă din prima zi. Tibi a trecut deja de jumătatea cursei şi este mai hotărât ca niciodată să câştige, pentru a treia oară la rând, competiţia extrem de dură. A suferit însă câteva degeraturi, iar vântul polar şi ninsoarea îi împing organismul până la limita supravieţuirii. Iar până la linia de sosire mai sunt patru zile.

Optimist şi mai hotărât ca niciodată. Aşa a pornit la drum temerarul sportiv. Startul cursei s-a dat vineri, la ora 20.30, ora României, iar în primele 73 de ore, Tibi a parcurs 300 de kilometri.

Sportivul este hotărât să meargă până la capăt. El are şi un avantaj de şapte ore faţă de concurentul de pe locul doi, un irlandez. Însă, cursa devine din ce în ce mai grea. Noaptea trecută, a dormit la -37 de grade Celsius, n-a putut să mănânce nimic, iar piciorele i s-au umflat foarte tare.

În plus, zăpada este foarte mare, iar efortul de a trage sania este copleşitor.Ceilalţi trei români, care au pornit în cel mai greu maraton de pe planetă, au abandonat cursa încă din prima zi. Avram Iancu, cunoscut după ce a traversat Dunărea fără costum de neopren, Levente Polgar, de meserie zidar, şi Florentina Iofcea au renunţat din cauza vântului extrem de puternic.

Povestea de viaţă a lui Tibi Uşeriu ar putea fi scenariul unui film de acţiune. La doar 22 de ani, Tibi s-a apucat de jafuri armate în Germania şi Austria. Trei ani mai târziu a fost  prins şi condamnat la 23 de ani de închisoare. A făcut doar 10. După ce a fost eliberat, Tibi a reuşit să-şi lase în urmă demonii trecutului. A făcut asta tocmai la Polul Nord, unde a ieşit victorios de două ori, până acum. Cursa de 617 kilometri se va încheia pe 17 martie.