„România este patria denunţurilor şi a ascultărilor”, susţine Liviu Dragnea, care a făcut o pauză de la treburile politice pentru a merge în faţa judecătorilor. Şedinţa a fost amânată însă pentru 14 februarie

DISTRIBUIȚI

„România este patria denunţurilor şi a ascultărilor”, susţine Liviu Dragnea, care astăzi a făcut o pauză de la treburile politice pentru a merge în faţa judecătorilor. La instanţa supremă trebuia să se judece primul termen în procesul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu.Şedinţa a fost amânată însă pentru 14 februarie, la cererea altor inculpaţi din dosar. Preşedintele PSD a declarat la plecare că o lege a graţierii nu l-ar ajuta şi că îl sfătuieşte pe ministrul justiţiei să se inspire din experienţa guvernului precedent.

Liviu Dragnea a ajuns la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei cu doar câteva minute de începerea şedinţei de judecată, în procesul în care DNA îl acuză de instigare la abuz în serviciu, alături de fosta lui soţie Bombonica Prodan şi de angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială Teleorman. Ar fi trebuit să fie judecat primul termen, însă dezbaterile au fost amânate pentru 14 februarie, la cererea mai multor inculpaţi care au invocat că nu au avocaţi.

Şeful PSD susţine că în proiectul pus în dezbaterea de Ministerul Justiţiei nu ar fi vorba despre o dezincriminare a abuzului în serviciu şi aduce, din nou în discuţie decizii ale Curţii Constituţionale. Le răspunde oamenilor care la sfârşitul săptămânii trecute i-au cerut retragerea susţinerii proiectului de graţiere că un astfel de act nu îl poate ajuta în procesul de la instanţa supremă.

Întrebat dacă va participa la consultările dintre premierul Grindeanu şi ministrul justiţiei pentru alegerea modalităţii de promovare a proiectului graţierii, Liviu Dragnea a răspuns că este problema celor doi oficiali, problema guvernului.

Dacă proiectele de graţiere şi modificare a codurilor penale vor trece în forma actuală, unul dintre beneficiari ar fi şi Liviu Dragnea. În cazul graţierii, acesta ar scăpa de condamnarea cu suspendare din dosarul Referendumului din 2012, iar la modificarea codurilor i s-ar aplica prevederea de dezincriminare a abuzului în serviciu, în procesul ce se judeca acum la Înalta Curte. Aici, prejudiciul  imputat şefului PSD se ridică la 108.000 de lei.