România celor două lumi

DISTRIBUIȚI

Doar 1,75 de euro!  Atât ia pe oră un român care câştigă salariul minim pe economie şi care munceşte opt ore pe zi, de luni până vineri, uneori chiar în condiţii greu de imaginat. Asta în timp ce unui parlamentar îi intră în buzunar 57 de euro pe oră. În plus, mulţi dintre cei care lucrează în Parlamentul României au probleme penale sau nu au propus niciun proiect de lege, deşi pentru asta au ocupat funcţia.

În 2012, 588 de politicieni au ocupat Casa Poporului. Cel puţin teoretic, au preluat fotoliile de parlamentar nu cu gândul la bani şi putere, ci la nevoile românilor.

Aleşii neamului au o indemnizaţie lunară în valoare de 1.113 euro. Adică, în jur de 5.000 de lei. Asta deşi lucrează cel mult patru zile pe săptămână, timp de aproximativ 6 ore. La polul opus se situează românii care câştigă salariul minim pe economie, respectiv 1.250 de lei în fiecare lună. În ciuda faptului că muncesc, cel puţin, 5 zile pe săptămână, timp de opt ore pe zi.

Sacii de pe umerii senatorilor şi deputaţilor sunt, însă, fără fund. La indemnizaţie, se mai adaugă suma forfetară, care este în jur de 13 mii de lei pe lună pentru organizarea şi funcţionarea grupurilor parlamentare, banii de cazare, de transport şi deconturile pentru convorbirile telefonice. Dacă luăm în calcul numai indemnizaţia, ar însemna că un român obişnuit ar trebui să lucreze aproape două zile, non-stop, ca să ia cât un ales în 60 de minute.

Cei mai nedreptăţiţi se simt oamenii care sunt nevoiţi să trăiască de pe urma salariului minim pe economie.

Pe de altă parte, funcţia de demnitar presupune responsabilitate, calitate prea puţin demonstrată în Parlamentul României. Ieri, spre exemplu, din cauza şicanelor politice, mai mulţi deputaţi au absentat de la şedinţa de plen, iar legea conversiei creditelor în franci elveţieni nu a mai fost votată. De asemenea, în patru ani, unii nu au propus niciun proiect de lege. Cu o astfel de performanţă se „laudă” fostul tenismen Ilie Năstase. Totodată, 95 de persoane din actualul legislativ au călcat strâmb şi s-au ales cu dosare penale.

În alte ţări situaţia este complet diferită. În Parlamentul din Regatul Unit se lucrează cinci zile pe săptămână, de luni până vineri. Până joi, aleşii au program de opt ore, iar vinerea de cinci. Mai mult, parlamentarii englezi nu pot absenta dacă nu au şi un motiv bine întemeiat pe care trebuie să-l justifice în scris.