REVERSUL APELULUI LA 112

DISTRIBUIȚI

Criză în sistemul de urgenţă prespitalicesc! Din cauza modului în care a intervenit Ambulanţa în cazul Gyuri Pascu, sute de bucureşteni care sună la 112 spun că au alte simptome, mult mai grave decât cele reale, ca să fie siguri că la locuinţele lor vor fi trimişi medici, nu asistenţi sau paramedici. Doar 40 la sută dintre apeluri se dovedesc a fi cu adevărat urgenţe.

Un dispecer  încearcă să o convingă pe femeia care a sunat la 112 că soţul ei, care are probleme psihice, nu are nevoie de o ambulanţă cu medic.

Peste jumătate dintre bucureştenii care au sunat în ultimele zile la 112 au cerut ca la locuinţele lor să fie trimişi medici. Numai că într-o tură lucrează doar 22 de medici. La celelalte cazuri sunt trimişi asistenţi sau paramedici.

Ca să fie siguri că la ei sunt trimişi medici, mulţi bucureşteni spun că au alte simptome atunci când sună la 112. Cristian Grasu lucrează de 29 de ani la Ambulanţă. Doctorul spune că în ultima gardă, niciunul din cei şase pacienţi la care a ajuns, nu a fost transportat la spital.

În ultimele zile, a crescut şi numărul apelurilor: de la 1.000-1.200 cât se înregistrează într-o zi obişnuită, la 1.600. Pentru a face faţă solicitărilor, numărul echipajelor a fost suplimentat. În plus, au fost aduse inclusiv echipe din Argeş, Prahova şi Teleorman. Acest asistent a fost chemat de urgenţă la serviciu, din ziua lui liberă. Astăzi de dimineaţa a fost trimis la o femeie care susţinea că are o durere toracică. Însă, pacienta avea de fapt are o banală viroză.

Deficitul de medici la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov este de 48%.