Reporterii Prima Tv au vizitat penitenciarul Jilava. Există camere supraaglomerate, chiar şi cu 20 de deţinuţi în aceeaşi încăpere. Nu am găsit însă mizerie şi nici unul nu s-a plâns de foame ori frig

DISTRIBUIȚI

Supraaglomerarea din penitenciare este unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultima vreme, în contextul proiectului de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei. Ce au constat reporterii Prima tv, în urma unei vizite la penitenciarul Jilava – există camere supraaglomerate, chiar şi cu 20 de deţinuţi în aceeaşi încăpere, de 32 de metri pătraţi. Majoritatea, recidivişti! Nu am găsit însă mizerie şi nici unul nu s-a plâns de foame ori frig.

Chiar dacă este greu de crezut, printre deţinuţi există şi unii care se bucură că au toaleta în cameră, că pot face duş cu apă caldă şi primesc trei mese pe zi. Deşi mulţi dintre ei revin la vechile obiceiuri, când ies din spatele gratiilor, cei mai mulţi îşi doresc să înceapă o viaţă normală.

Iar în România, lipsa programelor post-detenţie reprezintă o adevărată problemă. Asta este şi unul dintre motivele care au dus la supraocuparea penitenciarelor, unde cei mai mulţi dintre deţinuţi sunt recidivişti.