Reguli noi pentru IFN-uri

DISTRIBUIȚI

Instituţiile financiare nebancare vor trebui să respecte regulile Băncii Naţionale a României la fel ca orice instituţie de creditare. BNR a făcut o serie de modificări în documentul care  vizează unele condiţii de creditare şi care se adresează acum şi IFN-urilor. Astfel, acestea vor trebui să facă o evaluare riguroasă a veniturilor clientului, să ţină seama de cheltuielile de subzistenţă, angajamente de plată, taxe, impozite sau asigurări în evaluarea bonităţii clientului şi să consulte datele din Biroul de Credit şi alte baze de date externe. Modificările sunt privite cu ochi buni de majoritatea IFN-urilor, care spun că era nevoie de o disciplină generală în acest domeniu.

IFN-urile vor trebui să ţină cont, în amănunt, de cheltuielile clientului înainte de a-i acorda un credit. Iar aceasta este numai una dintre reguli, potrivit documentului Băncii Naţionale.

Reprezentanţii IFN-urilor spun că regulamentul BNR este binevenit.

Modificările sunt binevenite, în sensul în care noi oricum funcţionam după reguli care se încadrează perfect în acest regulament. Credem că în plus o să aducă obligativitatea respectării regulilor respective şi de către ceilalţi jucători de pe piaţă.

Nu sunt singurele noutăţi în domeniu.

Cererile pentru împrumuturile acordate de IFN-uri este tot mai mare, asta pentru că pot fi obţinute mult mai uşor. Înainte de a alege un credit de la o astfel de instituţie nebancară, cereţi toate detaliile care ţin de perioada de rambursare, dobândă şi penalităţile aplicate.