Prețurile locuințelor vor scădea, creditele vor fi mai greu de accesat

DISTRIBUIȚI

Trei sferturi dintre bancherii din România cred că preţurile locuinţelor se vor duce în jos din cauza legii dării în plată. În acelaşi timp, nu sunt deloc optimişti nici când vine vorba de împrumuturile ipotecare, aşa că românii care vor lua credite imobiliare se aşteaptă să fie mai mic. În tot acest timp, condiţiile băncilor rămân mult mai restrictive pentru cei care vor să-şi cumpere o casă cu bani de la bancă.

Legea dării în plată, intens comentată de bancheri, a început să fie aplicată din 13 mai, anul acesta. Iniţiativa care dă astfel dreptul celor care au luat credite ipotecare, dar care nu-şi mai pot duce povara datoriei până la capăt, să dea băncii casa, în contul restanţei de plată, produce efecte pe piaţa împrumuturilor imobiliare.

Dincolo de darea în plată, legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, la cursul istoric, se aşteaptă să aducă pierderi foarte mari în sistem, spun bancherii, Între timp, PNL şi PSD, principalele partide parlamentare, au anunţat că vor vota pentru conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Prima reacţie a băncilor faţă de legea dării în plată a fost să crească avansul cerut pentru creditele imobiliare. Ulterior, s-a revenit asupra deciziei şi unele au anunţat reducerea acestuia.

Mai mult, potrivit aceluiaşi barometru, bancherii spun că anumite iniţiative legislative afectează negativ sistemul bancar