Preţul amar al performanţei

DISTRIBUIȚI

Acuzaţii foarte grave la adresa antrenorilor de gimnastică Bella şi Marta Karoly au fost lansate de o gimnastă care a depus deja în instanţă o acţiune în acest sens. Ea susţine că a fost bătută, zgâriată şi intimidată permanent în perioada în care a fost antrenată de cei doi. Şi medicul lotului american de gimnastică Larry Nassar este acuzat de abuz sexual, în cazul lui, fiind vorba de nu mai puţin de 30 de plangeri.

Gimnasta care a depus acţiunea în instanţă la  Curtea Superioara din California acum două zile susţine că antrenorii Bela şi marta Karoly au abuzat-o fizic şi emoţional . Fosta sportivă a dorit să-şi păstreze anonimatul, însă se ştie despre ea că are acum 24 de ani şi că a făcut parte din lotul olimpic de gimnastică în perioada 2004-2010. Pe lângă cei doi antrenori, tânăra îl acuză şi pe medicul lotului, Larry Nassar de abuz sexual. În plus, Marta şi Bela Karoly ar fi stiut despre practicile neortodoxe ale doctorului, dar nu au făcut nimic pentru a-l demasca şi a le proteja pe fete. De altfel, o altă fostă gimnastă americană , Rachel Denhollander, l-a acţionat la rândul ei în instanţă pe Nassar, încă de luna trecută, pentru acelaşi motiv- abuz sexual. 

Bela si Marta Karolyi ar fi ignorat abuzurile sexuale care aveau loc la ferma lor din Texas , unde deţin şi o sală de pregătire. Ba, mai mult, şi ei le-ar fi terorizat pe gimnaste, lovindu-le , lăsându-le nemâncate şi fără apă pe motiv că sunt grase. Fetele ar fi fost obligate să rămână îmbrăcate doar în lenjerie intimă spre a fi judecate de faţă cu restul colegelor. Procesul vizeaza si Federatia Americana de Gimnastica, care de altfel l-a demis anul trecut pe medicul Larry Nassar din cauza comportamentului nepotrivit denunţat de mai multe sportive. Totuşi, gimnastele care au depus acţiuni în instanţă susţin că responsabilii federaţiei ar fi ştiut despre toate abuzurile, dar nu au mişcat un deget. Un scandal la acest nivel ar fi afectat sponsorizările generoase primite de forul sportiv, sumele vehiculate peste ocean în acest domeniu fiind de ordinul milioanelor de dolari