Preşedintele Statelor Unite a semnat un ordin prin care dă undă verde construirii unui zid la graniţa cu Mexicul. Liderul de la Casa Albă a afirmat că este de acord cu reintroducerea torturii

DISTRIBUIȚI

Donald Trump face declaraţii şi ia decizii controversate. Preşedintele Statelor Unite a semnat un ordin prin care dă undă verde construirii unui zid la graniţa cu Mexicul, pentru oprirea imigraţiei ilegale. Într-un interviu pentru ABC News, liderul de la Casa Albă a afirmat că este de acord cu reintroducerea torturii ca metodă de interogare pentru suspecţii de terorism.

Donald Trump îşi respectă controversatele promisiuni din campania electorală. De când s-a instalat în Biroul Oval, noul preşedinte american a semnat zilnic ordine executive. Un astfel de decret este şi cel prin care şeful de la Casa Albă cere oficial contruirea zidului la graniţa cu Mexicul.

Donald Trump va avea însă nevoie de un vot pozitiv în Congres pentru finanţarea construirii acestui zid care va costa miliarde de dolari şi care se va întinde la frontiera sudică a Statelor Unite. Graniţa măsoară 3.200 de kilometri şi este delimitată deja, parţial, de un gard. Costurile vor fi suportate de Mexic, susţine Trump, declaraţie luată în derâdere atât de cetăţenii celor două ţări, cât şi de oficialii din Mexic.

O altă declaraţie contestată a lui Trump a fost făcută în cadrul unui interviu televizat. Preşedintele susţine că „tortura funcţionează” şi că Statele Unite trebuie să răspundă cu aceeaşi monedă teroriştilor care comit atrocităţi în Orientul Mijlociu.

Întrebat dacă va reintroduce metoda de interogare prin înec, considerată o formă de tortură, preşedintele a răspuns că „americanii trebuie protejaţi”.

Autorităţile de la Washington au interzis interogările prin simularea înecului în 2009, sub preşedintele Obama. Într-un raport al Agenţiei Americane de Informaţii, CIA, se precizează că această modalitate de interogare, criticată de organizaţiile pentru drepturile omului, NU este eficientă în obţinerea informaţiilor de la deţinuţi.