Presa internaţională a scris pe larg despre protestele de dumincă seară din ţara noastră. Marile agenţii şi televiziuni titrează la unison că „zeci de mii de oameni protestează în România faţă de ordonanţele de urgenţă”

DISTRIBUIȚI

Mass-media internaţională a scris pe larg despre protestele de dumincă seară din ţara noastră. Marile agenţii, publicaţii şi televiziuni titrează la unison că „zeci de mii de oameni protestează în România faţă de ordonanţele de urgenţă”.

Agenţia de presă Thomson Reuters scrie că românii au protestat masiv faţă de intenţia guvernului de a decriminaliza anumite infracţiuni şi de a graţia deţinuţi prin ordonanţe de urgenţă care ar afecta lupta anticorupţie. Reuters citează surse din poliţie şi precizează că 50.000 de bucureşteni au înfruntat vremea geroasă şi au participat la demonstraţie.

Ziarul The New York Times preia ştirea de pe agenţie şi scrie că abuzul de putere face subiectul unei treimi a investigaţiilor anticorupţie din România. Cotidianul aminteşte că Liderul PSD, Liviu Dragnea, este cercetat acum tocmai într-un astfel de dosar.

Associated Press aminteşte că proteste au avut loc duminică şi în marile oraşe din România, printre care Cluj sau Timişoara. Agenţia precizează că guvernul doreşte să decriminalizeze abuzul în serviciul pentru un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei, echivalentul a 47.800 de dolari.

Informaţia de pe Associated Press a fost preluată de site-ul televiziunii americane ABC News care subliniază că executivul susţine că măsurile vor duce la eliberarea a 2,500 de prizonieri, însă autorităţile din sistemul penitenciar spun că, de fapt, 3,700 de deţinuţi vor fi eliberaţi.

Deutsche Welle scrie că marşul a pornit din Piaţa Universităţii , a trecut prin faţa Ministerului Justiţiei şi s-a oprit la sediul Guvernului. Iar televiziuea de ştiri Euronews îşi încheie mareialul amintind că preşedintele Klaus Iohannis doreşte organizarea unui referendum pentru intensificarea luptei anticorupţie.