Prejudicii de jumătate de miliard de euro

DISTRIBUIȚI

Peste jumătate de miliard de euro! La atâta se ridică prejudiciul pe care statul îl are de recuperat de la persoanele condamnate în diferite dosare. Suma a fost dezvăluită de premierul Dacian Cioloş, în cadrul celei de-a 6-a Conferinţă Pan Europeană pentru recuperarea prejudiciilor. La acest eveniment. organizat de Ministerul Justiţiei  împreună cu Comisia Europeană şi Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate au participat reprezentanţi din 40 de state.

Primul Ministru, Dacian Cioloş a declarat că recuperarea prejudiciilor reprezintă o prioritate, iar banii recuperaţi se vor duce spre Educaţie şi Sănătate.

Agenţia de recuperare se află încă în stadiul de proiect, însă Guvernul speră ca la începutul anului viitor instituţia să devină funcţională.

Monica Macovei, raportor al Directivei 42 de recuperarea prejudiciilor, a explicat necesitatea instituirii sechestrului asigurator pe bani şi bunuri pentru că au fost cazuri în ţara noastră când inculpaţii îşi tranferau bunurile şi banii în paradisuri fiscale.

Procurorul General a anunţat că valoarea prejudiciilor şi sechestrelor stabilite de oamenii legii a crescut cu 400 la sută faţă de anul 2011 ceea ce arată eficienţa legii implementate de către procurori şi judecători.

Un exemplu elocvent în acest caz a fost condamnarea definitivă în dosarul Microsoft unde inculpaţii în afară de pedeapsa cu închisoarea au de plătit prejudicii în valoare de milioane de euro. Astfel Dorin Cocoş are plătit, conform deciziei finale a instanţei supreme, un prejudiciu de 9 milioane de euro. Gheorghe Ştefan zis Pinalti are de plătit aproape 3 milioane de euro, omul de afaceri Nicolae Dumitru zis Niro are de înapoiat statului suma de 2.050.000 de dolari şi un milion de euro, iar fostul ministru Gabriel Sandu trebuie să plătească un prejudiciul stabilit la aproximativ două milioane două sute de mii de euro.