Pregătiri de Sfanta Parascheva

DISTRIBUIȚI

La Iaşi, au început pregătirile pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva! Măicuţele încă mai lucrează la veşmintele cu care vor fi acoperite moaştele, iar câţiva designeri florali au ornat deja baldachinul pe care mâine va fi aşezată racla sfântă. Deocamdată ea este în catedrala Mitropolitană unde, cine vrea să o atingă o poate face deja. Oricum, lumea se va îmbulzi să vină abia atunci când ea va fi afară, la fel cum s-a întâmplat în fiecare an când, din cauza aglomeraţiei, mulţi au leşinat!

Anul trecut, 500 de mi de pelerini au trecut pe la racla sfântă, aşa că în acest an sunt aşteptaţi cel puţin tot atâţia oameni la hramul Cuvioasei Parascheva. Sunt deja mulţi pelerini care s-au aşezat la rând, ca să fie siguri că vor fi primii care se vor închina.

În acest timp, în atelierul de veşminte, măicuţele lucrează asiduu aşa încât să termine toate comenzile făcute până acum. Mulţi credincioşi din ţară şi din străinătate plătesc bani mulţi ca să comande un set de haine. Nu le iau cu ei acasă, ci le lasă bisericii, ca să acopere moaştele, dar pleacă bucuroşi că au făcut o donaţie şi că au avut ocazia să aleagă personal culorile. Sunt făcute din catifea crem, grena, albastră şi aurie, de cea mai bună calitate, şi sunt brodate cu fir metalic adus tocmai din Grecia.

Îi costă între 1000 şi 1500 de lei, în funcţie de broderie. Dacă apare şi chipul sfintei pe ţesătură, atunci preţul sare de 2000 de lei. La un singur veşmânt lucrează patru măicuţe, timp de o săptămână.

Toate aceste veşminte sunt puse peste moaşte, în toate zilele de hram, conform tradiţiei.

Racla sfântă va fi scoasă mâine dimineaţă, spre închinare. Va fi aşezată pe un baldachin care a fost deja împodobit cu mii de flori. Artişti sunt nişte florari din Bucureşti, aceiaşi care o fac de 13 ani încoace.

Anul acesta la Hramul Cuvioasei Parascheva vor fi aduse şi moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul, tocmai din Cipru.