Peste un milion de români au fost diagnosticaţi cu hepatită virală B sau C. Cifrele alarmante nu sunt tratate cu suficientă responsabilitate de către autorităţile de la noi

DISTRIBUIȚI

Peste un milion 400 de mii de români au fost diagnosticaţi cu hepatită virală B sau C. Cifre alarmante, dar care nu sunt tratate cu suficientă responsabilitate de către autorităţile de la noi. Asta pentru că foarte mulţi bolnavi de hepatită au fost lăsaţi fără tratamentul de care le depinde viaţa. De mai mulţi ani, oamenii aşteaptă la mila instituţiilor dreptul la noul tratament, însă statul nu îl oferă decât pacienţilor aflaţi în stadiul final al bolii. Iar astea nu sunt singurele probleme: 70 la sută dintre pacienţii infectaţi dezvoltă o boală cronică de ficat, iar 20 la sută dintre cazuri ajung la ciroză. Mai mult, vaccinul împotriva virusului hepatitic B lipseşte. Potrivit unor surse medicale, el va fi disponibil din nou abia de anul viitor.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a organizat o dezbatere privind implementarea unui Plan strategic pentru combaterea hepatitelor în România pentru cei peste 1.400.000 de români cu hepatite virale B şi C. Medici şi specialişti din ţară şi străinătate au analizat ultimul studiu Hep-CORE şi au ţinut să pună accent pe situaţia din România.

Pentru a putea reduce numărul infecţiilor, e nevoie în primul rând ca oamenii să conştientizeze amploarea problemei, iar cifrele vorbesc de la sine.

800.000 de români au hepatită cronică B.

600.000 de români au hepatită cronică C.

România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C şi locul 4 ca rată a mortalităţii.

Din 1000 de români, 45 decedează în urma afecţiunilor hepatice.

Pacienţii simt că viaţa le este pusă pe lista de aşteptare şi cer autorităţilor să finalizeze cât mai repede procedurile pentru a începe tratamentul.

Rata generală de depistare a acestei boli este foarte scăzută în ţara noastră, iar mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi târziu în contextul unor analize sau la intrarea în spital pentru alte afecţiuni.

Pentru a depista prezenţa virusului, e nevoie de realizarea unor markeri virali.

În România, hepatita este o adevărată problemă de sănătate publică. Anual mor aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită.

Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV-ul, iar în ceea ce priveşte hepatita C, şi la acest capitol suntem din nou „oaia neagră” a Europei.