Pentru pacienţii în stare gravă, fiecare minut contează. În România anului 2017, însă, bolnavii sunt duşi cu căruţa până la Ambulanţele împotmolite în noroi, sau purtaţi pe braţe de localnici pe dealuri abrupte. Se întâmplă des în satele din Vaslui, din lipsă de drumuri asfaltate, sau măcar pietruite. Medicii merg pe jos chiar şi trei kilometri ca să ajungă la localnicii care au nevoie disperată de ajutor

DISTRIBUIȚI

Pentru pacienţii în stare gravă, fiecare minut contează. În România anului 2017, însă, bolnavii sunt duşi cu căruţa până la Ambulanţele împotmolite în noroi, sau purtaţi pe braţe de localnici pe dealuri abrupte. Se întâmplă des în satele din Vaslui, din lipsă de drumuri asfaltate, sau măcar pietruite. Medicii merg pe jos chiar şi trei kilometri ca să ajungă la localnicii care au nevoie disperată de ajutor şi se tem de multe ori că nu-i vor mai găsi în viaţă. O femeie din satul Tăcuţa a ajuns la spital după mai bine de două ore de la apelul la 112 pentru că drumul către casa ei, situată pe deal, este impracticabil. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional!

Alarma se dă în jurul orei 11 şi 30 de minute. Un apel la 112 anunţă că o femeie bolnavă de diabet şi-a pierdut cunoştinţa şi are nevoie de ajutor. O ambulanţă din Vaslui porneşte imediat la drum.

Ajunsă aproape de satul Tăcuţa, însă, autospeciala de prim ajutor nu mai poate continua drumul. Rămâne împotmolită pe un drum de pământ.

Paramedicii hotărăsc să plece pe joc cu tot cu echipamente. Ajung cu greu la casa femeii, situată pe un deal de la marginea satului şi reuşesc să o stabilizeze pe femeie. Rămâne însă problema transportului până la ambulanţă. Câţiva localnici se mobilizează însă şi pun la dispoziţie o căruţă cu care bolnava este cărată până la Ambulanţă. Drumul istovitor de la maşină şi înapoi durează 50 de minute.

Imaginile şocante au fost filmate la o zi după ce paramedicii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vaslui au fost suprinşi în timp ce mergeau pe jos cu targa în spate pentru a ajunge la o femeie de 86 de ani din localitatea Găvanu. Au reuşit apoi cu greu să coboare bolnava până la Ambulanţa rămasă la baza dealului.

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Vaslui spune că uneori, medicii sunt nevoiţi să meargă şi câte trei kilometri cu targa şi genţile în spate pentru a ajunge la bolnavi.

Pentru pacientul aflat în stare gravă, orice minut contează, spun medicii, iar localnicii spun că statul îi condamnă la moarte.

Iar situaţia pare să se agraveze de la o zi la alta. Deşi suntem în anul 2017, situaţia este asemănătoare ca cea din urmă cu peste 100 de ani, când pacienţii erau transportaţi la spital cu o trăsură cu cai. Atunci era ceva revoluţionar, acum, însă, este o tristă întoarcere în timp.