Pelerinaj la Castelul Peleş! Preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţi ai instituţiilor statului şi numeroşi ambasadori au mers la Sinaia să depună o coroană în memoria Regelui Mihai şi să semneze în Cartea de Condoleanţe.

DISTRIBUIȚI

Regele Mihai s-a întors acasă. Sicriul cu trupul neînsufleţit a ajuns la Castelul Peleş, locul unde Majestatea Sa a copilărit.

Pelerinaj la Castelul Peleş! Preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţi ai instituţiilor statului şi numeroşi ambasadori au mers la Sinaia să depună o coroană în memoria Regelui Mihai şi să semneze în Cartea de Condoleanţe.

Primul care a ajuns la Palatul Peleş a fost preşedintele Klaus Iohannis, la ora 14.30  Şeful statului a depus o coroană din flori albe, a aprins o lumânare în memoria Regelui şi a urcat în Holul de Onoare, acolo unde a fost depus pentru câteva ore trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale.

După câteva minute în care s-a recules lângă siciriul Regelui, şeful statului a mers şi a scris în Cartea de Condoleanţe un mesaj impresionant.

„A plecat dintre noi un lider veritabil, care a reprezentat Ţara cu onoare, curaj şi patriotism în vremuri grele, devenind un reper de identitate şi solidaritate pentru naţiune (…) Sunt convins că amintirea Regelui Mihai I va rămâne mereu vie în sufltele românilor.”

Şi fostul preşedinte al României. Emil Constantinescu, i-a adus un ultim omagiu regelui. Constantinescu a fost printre primii politicieni care au reacţionat după moartea Majestăţii Sale, pe care l-a descris drept un reper de moralitate.

Printre cei care au adus coroane şi au semnat în cartea de condoleanţe s-au numărat şi şefii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popesacu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. Cei doi au sosit unul după celălalt şi au petrecut câteva minute la castel. Şi membrii cabinetului Tudose, în frunte cu premierul, dar şi mai mulţi parlamentari, printre care şi liderul PNL Ludovic Orban au mers să-şi ia rămas bun de la Rege.

Oficiali şi parlamentari din Republica Moldova au depus de asemenea coroane şi au semnat în cartea de condoleanţe.

Şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, dar şi procurorul general al României, Augustin Lazăr au depus coroane şi au semnat în Cartea de Condoleanţe.

După ce de-a lungul anilor Regele Mihai a reprezentat şi a susţinut cauza României peste tot în lume, la căpătuiul Său au venit ambasadori din mai multe ţări. Printre aceştia s-au numărat şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti , Hans Klemm, dar şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brumell.

Şi reprezentanţi ai NATO, ai Uniunii Europene şi ai Organizaţiilor Europene au fost să aducă un  omagiu ultimului rege al României.